SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås. Foto: TT

Splittrat al-Shabaab utan Godane kan leda till ökad terror

Uppdaterad
Publicerad

Efter al-Shabaab-ledaren Godanes död kommer sannolikt till någon typ av intern maktkamp. Det finns ingen självklar efterträdare eftersom Godane själv röjt dem ur vägen. Hans död är ett hårt slag för al-Shabaab, men sannolikt inte slutet på terrorn i Östafrika.

Sedan Sheikh Ahmed Abdi Godane tog över som ledare för al-Shabaab 2008 har han styrt terrorgruppen med järnhand. Successivt har han rensat ut personer i al-Shabaabs ledarskikt och blivit den obestridde ledaren.

Godande har själv slagits i Afghanistan och 2010 gjorde han al-Shabaab till en del av al-Qaida. Därmed integrerades al-Shabaab i ett större internationellt terrornätverk, med mål utanför Somalias gränser.

Svensknamn kan efterträda

Det finns många möjliga kandidater som kan efterträda som ledare för rörelsen.

Ett möjligt namn är Fuad Shangole, som under tolv år bott i Sverige och verkat som imam i Stockholmsförorten Rinkeby.

Men det är bara en spekulation. Oavsett vem det blir kommer han ta över i skede då al-Shabaab är hårt tillbakapressat av en stor AMISOM-operation i Somalia.

Om al-Shabaab skulle sönderfalla i fraktioner är det ingen garanti för att nya attacker som den mot köpcentrumet Westgate i Nairobi inte kommer att ske igen. Risken finns att al-Shabaab efter Godane, liksom al-Qaida efter bin Ladin, splittras upp i små mer autonoma enheter. Terrorceller som kan bli långt mer aggressiva än om de tillhört en toppstyrd organisation.

Vacklande jihadister kan återvända

Ett annat scenario är att en ledare framträder som tar över Godanes strukturerade organisation och därmed gör hans frånfälle till mer symbolisk karaktär.

Men om det uppstår förvirring och maktvakuum finns det i alla fall goda möjligheter att åtminstone tillfälligt strypa rekryteringen genom att erbjuda amnesti och försöka få unga vacklande jihadister att återvända hem igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.