Staden Guiuan slagen i spillror

Uppdaterad
Publicerad

Drabbade invånare i staden Guiuan vädjar om hjälp för sin överlevnad. Flygbilder visar en stad som fullständigt slagits i spillror.

Staden Guiuan på ön Samar i östra Filippinerna var en av städer som först drabbades av Haiyans tsunamilika vågor och skoningslösa vindar. Trots att det gått fyra dagar finns få rapporter om vad som hänt de 40.000 invånarna i staden – nu visar flygbilder från den filippinska militären på en omfattande förödelse.

Hus har jämnats med marken, vägar förstörts och träd har dragits upp med rötterna, rapporterar AFP.  På gatorna ligger döda kroppar utspridda, täckta med filtar.

Monsterorkanen Haiyan

– Jag har inget hus, jag har inga kläder. Jag vet inte hur jag ska kunna bygga upp mitt liv igen, säger en gråtande kvinna i en intervju med tv-kanalen ABS-CBN.

– Jag vet inte vad som hände med oss. Vi ber om hjälp. Har du ett hjärta, var snäll och hjälp Guiuan! säger kvinnan.

Flygbilderna visar samtidigt att den 2,4 kilometer långa landningsbanan är ren från bråte. Men än har ingen hjälp hunnit nå de drabbade i Guiuan.

Så många som två miljoner filippiner kan ha drabbats när orkanen Haiyan drog in över Filippinerna i fredags, enligt myndigheterna. Många av dem kämpar nu för sin överlevnad utan tillgång till mat, tak över huvudet eller rent dricksvatten.

Nya regn på väg

Meteorologer uppger att ett nytt kraftigt regn är på väg in södra och centrala Filippinerna på tisdag, vilket riskerar att försvåra situationen ytterligare, rapporterar BBC.

Officiellt var dödssiffran på måndagen uppe i 942 människor, men internationella Röda korset tror att det kan röra sig om 10.000 döda.

I staden Tacloban i den hårt drabbade provinsen Leyte pågår det grymma arbetet med att räkna de döda kroppar som ligger på gatorna.

– Jag har inte träffat någon som inte förlorat någon som står dem nära. Vi letar efter alla vi kan, säger borgmästare Alfred Romualdez till CNN.

Sjukhusen är överfulla och sjukvårdsmaterielen på väg att ta slut, rapporterar CNN:s reporter på plats. 

Desperation på flygplatsen

Under måndagen började hjälpsändningar anlända till flygplatsen. Andra plan lyfter med döda kroppar i bagaget – och med överlevande som flyr från förödelsen.

Magina Fernandez är en av dem som väntar i kön på Taclobans flygplats. Hon har förlorat sitt hem och sitt företag och hoppas desperat på en plats på ett plan därifrån.

– Skicka internationell hjälp nu – inte i morgon, nu! Det här är riktigt, riktigt illa. Värre än helvetet, säger hon.

Räddningsstyrkorna försöker i dag ta sig fram till de ödelagda städer och byarna, men undsättningen försenas kraftigt av förstörda vägar, broar och flygplatser. Räddningsarbetare på plats beskriver situationen som ”fullständigt katastrofal”.

– Tacloban är en spökstad, säger Thord Dahl, som ansvarar för Barnmissionens arbete i Filippinerna.

Har nått Vietnam

Ovädret har nu dragit vidare mot Vietnam och har nedgraderats, men minst sex rapporteras ha omkommit i landet.

Under måndagsmorgonen ligger nu ovädret över södra Kina och börjar nu mattas ned från en tropisk storm till ett tropiskt lågtryck.

Enligt rapporter har minst sex människor har dödats i ovädrets framfart i södra Kina. 600 hus har skadats eller förstörts, rapporterar statliga medier enligt AFP.

Samtidigt uppger Pekingregimen att man kommer att ge erbjuda humanitär katastrofhjälp till Filippinerna.

Fakta

Tropiska orkaner

På engelska benämns tropiska orkaner i Asien ”typhoon” och tropiska orkaner i Amerika ”hurricane”. Många medier har valt att använda de svengelska varianterna ”tyfon” och ”orkan”. Men eftersom det rör sig om samma väderfenomen väljer SVT att kalla dem tropiska orkaner oavsett var i världen de inträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet