Joe Biden, USA:s vicepresident. Foto: TT

Starka reaktioner på Putins tal

Uppdaterad
Publicerad

Flera världsledare reagerar starkt på Putins tal och är oroliga för fortsatt militär upptrappning.

USA:s vice president Joe Biden fördömer Rysslands agerande i hårda ordalag.

– Rysslands agerande är inget annat än att sno åt sig land, säger Biden i ett uttalande.

Kriget i Ukraina

Vidare menar Biden att Ryssland kommer få utstå sanktioner från USA och EU om landet går vidare med införlivandet av Krim.

I ett officiellt uttalande från Vita Huset står det att ”USA kommer inte erkänna detta försök till annektering”.

Under dagen mötte dessutom USA:s president Obama Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera Ukraina-krisen.

Brott mot internationell lag

Angela Merkel anser att såväl folkomröstningen på Krim, halvöns självständighetsförklaring samt Rysslands annektering bryter mot internationell lag.

Merkel betonade att FN, EU och OSSE delar uppfattningen, men att man fortsätter förlita sig på dialog och samtal.

– Vi vill ha en bra utveckling speciellt i Ukraina, inklusive förberedelserna inför valet. Men åsiktsskillnaderna om Krim kommer att finnas kvar, sade Merkel enligt AFP.

Också Frankrikes president François Hollande fördömer Putins beslut att signera ett avtal med Krim om att integreras i Ryssland.

”Totalt oacceptabelt”

Den brittiska utrikesministern William Hague beklagar att Putin nu valt vägen mot isolering genom att försöka inkorperera Krim i Ryssland.

– Det är totalt oacceptabelt och ett brott mot internationell lag, säger William Hague till Reuters.

Han säger också att det finns en allvarlig risk att provokationer på andra håll i Ukraina kan användas som en ursäkt för ytterligare militär upptrappning. Detta uppger Reuters. Storbritannien stoppar nu också allt militärt samarbete med Ryssland.

Den polska premiärministern Donald Tusk säger att det internationella samfundet inte bör acceptera att Krim blir ryskt.

Även Frankrikes president Francois Hollande fördömer Rysslands agerande, han säger att Europa nu måste komma med ett ”kraftfullt” svar. Vidare säger Hollande att Frankrike varken inte kommer godta resultatet av den tidigare folkomröstningen eller att Krim ansluts till Ryssland. Men exakt hur Europas svar ska se ut, vill Hollande inte gå in närmare på i nuläget.

Bildt: Här stängdes dörrar

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) menar att Putin gick fram snabbare och tydligare än vad många hoppats på.

– Här fanns ju inget fönster till diplomati överhuvudtaget från rysk sida, säger Carl Bildt till TT.

Bildt menar att det tidigare, från EU:s sida, funnits en förhoppning om att Ryssland skulle öppna ett diplomatiskt fönster.

– Här stängdes dörrar snarare, säger Carl Bildt.

På frågan om hur EU nu bör agera, ville Bildt avvakta.

– -Låt oss titta på det. Stats- och regeringscheferna träffas på torsdag och fredag. En sak de kommer att göra på fredag är att man kommer att underteckna de politiska delarna av associations- och samarbetsavtalet med Ukraina. I detta ligger en mycket stark signal, säger Carl Bildt till TT.

Folket och Putin tycker lika

SVT:s korrespondent Bert Sundström följde Putins tal via tv i Moskva.

– Jag är övertygad om att en stor majoritet av det ryska folket känner att det, precis som president Putin säger, är rättfärdigt att införliva Krim i Ryssland. Fast det är lite svårt att veta vilken vikt folk lägger vid denna fråga, säger Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Moskva.

President Putin och det ryska folket verkar alltså vara ungefär på samma våglängd i den här frågan. Ännu ett tecken på det är att Putins popularitet stigit under Ukraina-krisen. Men något folkligt stöd för regelrätt krig mot Ukraina, har Bert Sundström svårt att se.

– Det finns ingen acceptans för hårdare tag i Ukraina, som jag ser det existrerar ingen krigshets bland ryssarna, tvärtom, säger Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Moskva.

Jämförelser med Kosovo

I dagens tv-sända tal, jämförde Putin Kosovos frigörelse från Serbien med det som nu händer på Krim. Putin menar att västvärlden och EU tydligt accepterade att Kosovos frigörelse, och att samma sak inte gäller Krim visar på västvärldens och EU:s dubbelmoral och cynism.

– Det Putin säger är också en tydlig känsla hos folket i Moskva. Man menar att väst har agerat svekfullt och konspirerat mot Ryssland, säger Bert Sundström.

Men någon större rädsla för sanktioner mot Ryssland är svårt att se.

– För vanligt folk i Ryssland är det för abstrakt med sanktioner. Den allmäna känslan är istället att Ryssland agerar med kraft, medan det är  lösa skott från väst, säger Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Moskva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet