Sveriges statsminister Stefan Löfven skakar hand med Brasiliens president Dilma Rousseff i Brasiliens huvudstad Brasilia. Foto: TT

Stefan Löfven mötte Brasiliens president

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven träffade på fredagen president Dilma Rousseff i Brasiliens huvudstad. Hennes popularitet håller i sig, trots korruptionsanklagelser och vikande ekonomisk utveckling i landet.

– Hon är bäst för landet. Utvecklingen för Brasilien har varit helt otrolig, säger Mariane Leal från São Paulo.

Mariane Leal är en av de tusentals åskådare på plats för att hylla Dilma Rousseff, som i och med årsskiftet har inlett sin andra mandatperiod.

– Jag tror på delaktighet. Ekonomin, hälsan och utbildningen – allt har blivit bättre. Hon är inte perfekt, men bäst. Jag doktorerar på universitetet i São Paulo, inom folkhälsovetenskap, och jag betalar ingenting, fortsätter Leal, samtidigt som hon breder ut idolflaggan framför en av huvudstaden Brasílias alla futuristiska byggnader..

Hål överallt

Men alla håller inte med. Många anser att den bitvis generösa ekonomiska politik som både Dilma Rousseff och hennes företrädare, Lula da Silva, båda från PT (Arbetarpartiet), har haft de senaste tolv åren har kört landets ekonomi i botten.

– Den har varit direkt slösaktig, säger en välklädd ekonomisk analytiker som inte vill framträda med namn.

– Vårt budgetunderskott skenar, samtidigt som vi inte ens har ordentliga vägar att köra på.

Han pekar på gatan bakom oss som är full av hål.

– För att inte tala om inflationen. De officiella siffrorna säger att den är runt sex procent, men den är betydligt högre. Minst tio procent. Jag lovar. Det känns, säger han och gör en gest mot kavajen och plånboken.

Viktig partner

Inför regeringschefernas möte pekade Stefan Löfven på de goda relationerna länderna emellan och avtalet om brasilianskt köp av svenska Gripenplan.

– Vi två har bra kontakt och vi båda ser stora möjligheter att utveckla det här samarbetet ytterligare, sade han till SVT:s Marie Nordstrand och flera andra svenska journalister efter träffen och nämnde områden som transporter och skog.

– Vi har miljöteknik där vi också har gemensamma intressen, så här finns en enorm potential och Brasilien är oerhört viktigt för Sverige, sade statsministern efter att tillsammans med en lång rad andra stats- och regeringschefer gratulerat Dilma Rousseff till ytterligare fyra år vid makten.

Smutsiga affärer

Inflationen må vara sex eller tio procent – oavsett råder det ingen tvekan om att Brasilien har problem. Det ”brasilianska undret” är ett minne blott. Landet befinner sig, sedan ett och ett halvt år tillbaka, i recession.

Ekonomin måste stramas åt, något Dilma Rousseff försökt undvika in i det längsta. Dessutom har en rad korruptionsskandaler dykt upp på sistone, inte minst i det statliga oljebolaget Petrobras där hundratals miljoner real tycks ha gått upp i rök och där transaktioner med ytterligare miljarder nu kontrolleras. Allt detta i ett företag där Dilma Rousseff satt som styrelseledamot i sju år innan hon blev president 2011.

Men sådana ”rykten” hindrar inte Mariane Leals flaggviftande.

– Äh. Jag tror det mest är spekulationer. Alla regeringar har korruption, eller. . .?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.