Foto: Scanpix

Stopp för hajfening

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dödas miljontals hajar för fenornas skull, för att bli hajfensoppa. Men i många fall slängs hajarna levande tillbaka sedan fenorna skurits av trots att det är förbjudet. I morgon röstar Europaparlamentet för att sätta stopp för det grymma fisket.

Verkligheten bakom hajfensoppan är ofta brutal. Fenorna skärs av och hajen slängs levande tillbaka i havet.

– Det är en fruktansvärt omoralisk och plågsam död hajarna går till mötes för snöd vinnings skull, säger Isabella Lövin som sitter i EU-parlamentets fiskeriutskott och som har engagerat sig mot det olagliga hajfisket.

– Det handlar om att de här hajfenorna är oerhört värdefulla, man kan sälja dem för upp till 400 dollar per kilo, medan kropparna inte är värda någonting. Så vad industrin vill är att ha så mycket plats ombord i lastutrymmet för hajfenor. Man vill inte ta iland de värdelösa hajkropparna.

Kastas som skräp

Hajar förökar sig långsamt och många arter är hotade. Ändå dödas tiotals miljoner hajar varje år för fenornas skull. Hajfensoppa har blivit en allt populärare delikatess och statussymbol i det allt rikare Kina.

– Vi skulle aldrig tillåta på land om vi skar av benen på en älg och lät den ligga blödande och dö utan att skjuta älgen. Men det är precis vad det handlar om. Hajar är stora djur med absoluta smärtförnimmelser precis som vilket annat djur som helst, och det här behandlas som skräp på haven och det är helt oacceptabelt, säger Lövin(MP).

Kontroller svåra

EU är näst störst på hajfiske i världen och en storleverantör av hajfenor. Det är framförallt Spanien och Portugal som fiskar haj. Det har sedan 2003 varit förbjudet inom EU att kasta hajar i havet men det finns en regel att man får kapa fenorna ombord på fartygen och dessutom landa kroppar och fenor i olika hamnar.

Det har gjort kontroller svåra och skapat ett stort kryphål. Men nu ser det ut som lagen ska skärpas. EU-parlamentet kommer i morgon sannolikt att rösta för att förbjuda att fenorna skärs av till havs.

– Jag hoppas att vi kan täppa till det kryphålet och förbjuda hajfening på riktigt, säger Isabella Lövin (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.