Foto: TT

Släppta OSSE-inspektörer ”lättade”

Uppdaterad
Publicerad

Den tyske översten Axel Schneider, ledaren för de tidigare fängslade OSSE-observatörerna, uttrycker ”stor lättnad” över att vara fri.

De sju militära observatörerna landade på Tegel-flygplatsen i Berlin sent på lördagskvällen och mottogs bland annat av den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen.

– Tänk er, i går kväll befann vi oss mitt i skottlossningen, i kväll är vi med våra familjer, sade en uppenbarligt rörd Schneider.

Krimkonflikten

Han och ytterligare sex militärer från Tyskland, Polen, Danmark och Tjeckien, samt fem ukrainska militärer, släpptes i lördags.

Den svenske majoren Thomas Johansson ingick ursprungligen i gruppen som greps den 25 april, men släpptes efter två dagar av hälsoskäl.

Bakbundna händer

Enligt den tjeckiske överstelöjtnanten Josef Prerovsky var de första åtta timmarna efter tillfångatagandet värst. Då fick de fängslade OSSE-observatörerna sitta i en källare med bindel för ögonen och händerna bakbundna.

– Vi tillbringade de första två dagarna i källaren under ständig uppsikt av vakter, som även följde med oss när vi gick på toaletten, sade Prerovsky till tjeckisk tv efter att han hade blivit frigiven i Donetsk.

Därefter slapp de vara bundna och fick röra sig fritt i källaren.

Släpptes av ”humanitära skäl”

Enligt den tyske översten Axel Schneider blev stämningen mer spänd på fredagen när den ukrainska armén inledde en offensiv mot Slovjansk, där gisslan satt.

– Varje minut blev längre, sade Schneider enligt AFP.

När OSSE-inspektörerna sedan släpptes på lördagen ska det enligt det ryska sändebudet Vladimir Lukin ha skett av humanitära skäl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet