”The Day We Fight Back”-bannern som i dag ligger på 6.000 sajter. Foto: Skärmdump: eff.org

Stor nätprotest mot NSA:s övervakning

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer omkring 6.000 sajter världen över att delta i en protest mot den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s övervakning på internet. Tanken är att pressa de amerikanska lagstiftarna till att stoppa övervakningen.

Man tror att flera miljoner internetanvändare kommer att delta i protesten som fått namnet ”The Day We Fight Back”, rapporterar Huffington Post. Reddit, Tumblr, Wikia och Mozilla är några av de stora sajter som deltar i dagens manifestation, som samlas under hashtagen #stopthensa.

På sajterna som deltar i protesten kommer en banner visas där det står ”Dear internet, we’re sick of complaining about the NSA. We want new laws that curtail online surveillance.” (Fritt översatt till ”Kära internet, vi är trötta på att klaga på NSA. Vi vill ha nya lagar som minskar övervakningen på nätet.”).

USA:s avlyssning

Manas kontakta lagstiftarna

Via bannern kan amerikanska internetanvändare få telefonnummer och mejladresser till representanter i den amerikanska kongressen.

Användarna manas till att kontakta lagstiftarna för att påverka dem till att rösta ned ett lagförslag som skulle stärka lagligheten i NSA:s övervakning, samt att stödja ett annat lagförslag som skulle återställa en del av de friheter på internet som amerikaner förlorat de senaste åren.

”NSA det största hotet”

Uppropet sker två år efter den protest då över 8.000 sajter svartnade under tolv timmar för att protestera mot de amerikanska lagförslagen SOPA och PIPA som, genom bland annat censur, skulle ha minskat öppenheten på internet.

Protesten gjorde att fler fick upp ögonen för lagförslagen som då fick stark kritik. Den amerikanska kongressen backade senare från lagförslagen. Utan kritikstormen anses förslagen ha gått igenom.

Arrangörerna hoppas att dagens protest kommer att vara lika framgångsrik som den för två år sedan och att USA slutar vara en ”övervakningsstat”. David Segal, en av hjärnorna bakom ”The Day We Fight Back”, säger i ett pressmeddelande: ”I dag är det största hotet mot ett fritt internet, och ett fritt samhälle, NSA:s massövervakning”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet