Foto: NRK

Storbrand i Norge

Uppdaterad
Publicerad

400 personer fick uppsöka sjukhus och upp till 30 byggnader har förstörts efter en storbrand i Lærdal i Norge.

– Statusen för tillfället är att det inte finns några aktiva bränder, men det betyder inte att faran är över, säger Nils Erik Eggen, presstalesman vid polisen till NRK.

Brandläget betraktas som ”stabilt”, men det finns risk för att stora lågor blossar upp igen då vinden fortsätter att blåsa.

Storbrand i Norge

Samtliga av de 300 invånarna i området evakuerades efter att branden snabbt spridigt sig under natten, enligt NRK. Drygt ett halvt dygn senare talade bilderna från platsen sitt tydliga språk.

– Det ser ut som en krigszon. Det är grymt för samhället, grymt för de som har drabbats. Många människor har förlorat allt de håller kärt, säger Lars Grim Farm, chef vid Oslos brandkår.

Upp till 30 byggnader har brunnit ner, varav 16 bostadshus, uppger NRK. Tre av husen ligger i ett kulturskyddat område och ett hade status som byggnadsminne.

– När olyckor händer, och vädret är dåligt, är vi är sårbara för naturkrafter och eld. Det är viktigt att vi ser till att ha tillräcklig beredskap i framtiden och planerar för att kunna hantera sådana här situationer, säger statsminister Erna Solberg i en intervju med NRK.

”Det var hemskt”

– Det känns bättre nu när jag inte ser ljuset av flammorna. För några timmar sedan var det hemskt, säger Martha Vindedal till NRK. Hon är en av de som tvingades lämna sitt hus i natt efter att branden brutit ut.

Jens Stillaug Grøthe såg sina grannar springa ut ur sina hus för att komma undan med livet i behåll.

– I samma stund som gnistregnet nådde väggen stod det i full brand, säger han till NRK.

400 personer har besökt sjukhus i samband med branden och omkring 100 har fått vård enligt NRK, men ingen är allvarligt skadad. Det finns inga rapporter om dödsfall.

– Jag är framförallt rädd att liv ska gå förlorade här, säger kommunordförande i Lærdal, Jan Geir Solheim.

Branden spreds från industriområde

Larmet om branden kom vid elvatiden på lördagskvällen. Enligt Dagbladet började branden i ett industriområde, men vinden låg på i riktning mot de gamla trähusen i centrum.

Vittnen berättade om flammorna som spred sig snabbt. ”Hela Lærdal är i rök” sade en kvinna som tvingades lämna sitt hem.

– Jag är alldeles skakig, det är helt extremt.

Över hundra brandmän har deltagit i släckningsarbetet men polisen fick, tidigt på söndagsmorgonen, även be det norska försvaret att hjälpa till att flyga in brandmän för att bekämpa branden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Norge

Mer i ämnet