Det blev storseger för Förenade Ryssland, partiet som står bakom den ryske presidenten Vladimir Putin.

Storseger för Putins parti på Krim

Uppdaterad
Publicerad

Krim har hållit lokalval ett halvår efter Rysslands annektering av halvön. Det blev storseger för Förenade Ryssland, partiet som står bakom den ryske presidenten Vladimir Putin. Lokala politiska krafter säger att allt inte gick rätt till.

Chefen för Krims valkommission, Michail Malysjev, medger för nyhetsbyrån Tass att det förekom brister vid röstningen. Enligt honom fördes över 80.000 invånare in i röstlängderna på själva valdagen och det hade samband med hur snabbt ryska pass beviljats i republiken Krim.

Sergej Aksjonov, som utsågs till guvernör på Krim i april, säger att valet är det första rättvisa i Krims historia.

Krimkonflikten

”Historiskt val”

”Det här är första valresultaten i Krims historia som nåtts på ett ärligt sätt”, skriver han på Facebook.

I hamnstaden Sevastopol, där Ryssland har en stor flottbas, hölls lokalval i söndags. Både där och på Krim pekade röstsammanräkningen mot att Förenade Ryssland skulle få långt över 70 procents väljarstöd. Rysslands liberaldemokratiska parti, som leds av ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij, såg ut att få cirka 8 procent och bli det enda övriga parti som klarade röstspärren.

”Som Sovjettiden”

– Politiken på Krim har börjat påminna om det sovjetiska politiska landskapet sedan Ryssland annekterade Krim, säger Andrej Brezjnev, ledare för nybildade Kommunistpartiet för social rättvisa och sonson till Sovjetledaren Leonid Brezjnev.

För ett par månader sedan tvingades tjänstemän, förvaltningschefer, affärsidkare, vårdpersonal ”frivilligt” bli medlemmar av Förenade Ryssland, enligt Brezjnev. Nariman Dzjeljalov, lokalpolitiker för Krimtatarerna, instämmer:

– Det finns inga oppositionspartier. Alla partier här är pro-Kreml, pro-Putin. Alla stödjer de hans politik, alla älskar de honom.

Han anser att vallagen är sådan att den tatariska befolkningen inte har en chans att få representation i de valda organen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet