Amerikanen Matthew Miller vid rättegången i Pyoungyang i Nordkorea där han dömdes till sex års straffarbete efter misstänke om spionbrott. Foto: TT

Straffarbete för amerikan i Nordkorea

Publicerad

När Matthew Miller landade i Nordkorea den 10 april rev han sitt turistvisum i bitar och krävde asyl. Nu har 24-åringen från Kalifornien dömts till sex års straffarbete, och relationen USA-Nordkorea når nya bottennivåer.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA meddelar att Miller dömts för ”fientliga handlingar”. Exakt vad dessa består i framgår inte.

Enligt regimen anlände Miller som turist den 10 april, men hann knappt sätta sin fot på nordkoreansk mark förrän han började bete sig konstigt. Han rev visumet i bitar och ville ha asyl i landet.

Bland de ”bevis” som enligt KCNA lades fram när söndagens dom föll fanns just ett trasigt visum, samt passet och en mobiltelefon.

15 år

Miller är en av tre amerikaner som hålls i Nordkorea. Av de andra två är 46-årige Kenneth Baes fall svårast. Han har koreansk bakgrund, och arbetade som missionär i samma veva som han greps 2012. Organiserade religiösa aktiviteter ses ofta som ett hot mot stabiliteten i Nordkorea.

Bae greps 2012 och dömdes förra året till 15 års straffarbete för försök till statskupp. Han hålls nu i arbetsläger och hans hälsa uppges snabbt försämras.

Även den tredje amerikanen, 56-årige Jeffrey Fowle, anklagas för religiös aktivism som utgör ett hot mot regimen. Liksom Miller kom han till Nordkorea som turist i våras. Nu anklagas han för att ha placerat ut biblar. Fowle väntar på rättegång.

Carter och Clinton

I tidigare fall har USA fått loss de sina genom att bland annat låta ex-presidenterna Jimmy Carter och Bill Clinton åka till Pyongyang för att medla. Men nu talar läget i världen emot de tre fångna männens chanser.

– Nordkorea vet nog att USA är för upptaget med större kriser, i Mellanöstern och annorstädes, säger experten Yang Moo-Jin i Seoul till AFP.

– Men vad annat har de att ta till? Den här så kallade fångdiplomatin verkar vara enda maktmedlet de har kvar för att få USA:s uppmärksamhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.