På tisdagen strandade den drygt två år gamla knölvalen på Australiens Guldkust. Foto: TT

Strandade valens kamp mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett lyckligt slut, till slut. Efter två dramatiska dygn, och en massiv insats, har räddningsarbetare lyckats få loss den knölval som strandade på den australiensiska Guldkusten – till åskådarnas jubel.

Den unga, men tunga, knölvalen hade otur då den passerade kusten och fastnade på en sandbank utanför Palm Beach i Queensland, Australien.

Bilder från stranden visar hur det stora djuret försöker ta sig tillbaka till vattnet i soluppgången – förgäves.

”Tiden var emot oss”

Trots ihärdiga försök med fenorna lyckades den 20 ton tunga valen inte komma loss på egen hand, och räddningsarbetare ryckte snabbt in för att släppa ut den i det fria.

Vid mörkrets inbrott stod det klart att räddningsinsatsen inte skulle lyckas, lågvattnet försvårade arbetet och den utmattade valen fick ligga kvar.

– Tiden var emot oss, berättar Tacha Mulligan, vid Queenslands Sea World Marine Park, enligt Australian Broadcasting Corporation.

Dramatiska dygn

Tre insatser misslyckades. För att den unga valen skulle överleva restes ett tält över honom. Under hela tiden fanns frivilliga vid hans sida, och stod i timtal för att ösa vatten över den stora kroppen.  

På torsdagsmorgonen fick räddningsarbetarna äntligen, med hjälp av en sele och motorbåt, se ett lyckligt slut då valen åter kunde simma ut bland vågorna.

Enligt Tacha Mulligan var det en medtagen val som återvände ut i det stora blå, och den kommer troligtvis att stanna en bit ut för att vila innan den fortsätter mot sin destination. Personal från Sea World kommer att följa ungvalen under dagen för att se att den klarar sig ut på djupare vatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.