Foto: Reuters

Polisen skjuter med vattenkanoner

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets största fackförbund Kesk har utlyst en strejk på torsdagen med anledning av gruvolyckan i Soma. Fackförbundet representerar omkring 240.000 arbetstagare. Samtidigt stiger dödssiffran efter olyckan till 282 döda, enligt landets energiminister.

Polis använder tårgas och vattenkanoner mot tiotusentals rasande demonstranter i Izmir, samtidigt som den dygnslånga proteststrejk som fackföreningar tagit initiativ till börjar sprida sig. AFP rapporterar att omkring 20.000 människor är ute på gatorna i den västturkiska storstaden Izmir.

Ett okänt antal människor har skadats, bland dem ordföranden i fackföreningen DISK, som har över 400.000 medlemmar. Fackföreningsledaren uppges ha förts till sjukhus.

GRUVOLYCKA I TURKIET

”De måste hållas ansvariga”

Enligt nyhetsbyrån Cihan anklagar DISK regeringen för direkt ansvar för gruvolyckan eftersom den förbjudit oberoende fackföreningar att göra arbetsmiljöinspektioner i gruvorna.

”De som upprätthåller privatiseringspolitik, som hotar arbetares liv för att minska kostnader, är gärningsmännen bakom Somamassakern och de måste hållas ansvariga”, skriver fackförbundet i ett uttalande.

I Turkiet stiger ilskan efter katastrofen i tisdags. Gruvolyckan har hittills krävt 282, meddelar energiminister Taner Yildiz, sedan ytterligare några gruvarbetare hittats döda.

Olika uppgifter om saknade

Enligt gruvbolaget saknas fortfarande 120 arbetare, men rapporter från räddningsarbetare antyder att det kan röra sig om ännu fler.

Tusentals demonstranter drabbade samman med polis i Ankara och Istanbul även på onsdagen, under protester mot regeringen och gruvbranschen.

Erdogans utspel väcker fortsatt ilska

President Abdullah Gül har besökt olycksgruvan i dag efter att ha träffat skadade gruvarbetare som vårdas på sjukhus. Till skillnad från under premiärminister Erdogans besök i onsdags förekom inga protester.

Bilder från Erdogans besök och hans, enligt vissa, okänsliga uttalanden fortsätter att väcka starka känslor. Bilder på hur en av Erdogans närmaste rådgivare, Yusuf Yerkel, ses sparka på en liggande demonstrant som hålls fast av två uniformerade personer, sprids i sociala medier.

Erdogan buades ut under besöket och hans följe ansattes av folkmassor. Gruppen fick till slut söka sin tillflykt i ett snabbköp, rapporterar den turkiska tidningen Hürriyet enligt NBC.

Att Erdogan under sin presskonferens efter besöket började läsa upp dödstal från andra gruvolyckor i världen och hävda att det inte gick att förhindra gruvolyckor, väckte också vrede.

– Sånt här händer hela tiden, sade Erdogan enligt nyhetsmedier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GRUVOLYCKA I TURKIET

Mer i ämnet