Foto: SVT

Strid kring uråldrigt språk

Uppdaterad
Publicerad

I Indien vill den nya regeringen återuppliva det nästintill utdöda språket sanskrit, bland annat genom undervisning i skolorna. Men initiativet möter hårt motstånd.

I ett område mitt i Bombay ligger skolan Raja Shivaji Vidyalaya. Här erbjuds elever att studera sanskrit och i klassen SVT besöker rabblar 12-åringar verb efter lärarens anvisningar.  Det uråldriga språket talas av mindre än en procent av indierna och hade sin storhetstid för flera tusen år sen, men anses vara grunden för många andra indiska språk.

När jag på rasten pratar med eleven Gaurana Godnikar menar hon att kunskaper i sanskrit gör det lättare att lära sig andra indiska språk.

– Dessutom kan sanskrit hjälpa oss att förstå vår historia efter gamla skrifter som bevarats, säger klasskompisen Ruchikan Lagrinar 

Efter att det ringt in fortsätter de att prydligt anteckna de snirkliga bokstäverna som läraren skriver på en grön griffeltavla.

Få har sanskrit som modersmål

Trots att det idag endast är 14.000 indier som uppger sanskrit som modersmål valde flera politiker i den nya regeringen att svära sin ministered på sanskrit, istället för hindi eller engelska som är de nationella språken. Det nu styrande hindunationalistiska partiet BJP har länge haft som mål att öka sanskrits betydelse, bland annat i skolan. 

Men minoriteter som muslimer och kristna ifrågasätter starkt varför ett språk som främst används av hinduiska präster under religiösa ceremonier ska lyftas fram som ett kulturellt arv som angår alla, och varnar för följderna.

– Om regeringen framhärdar kommer det att leda till ett utbrett missnöje och i värsta fall skapa konflikter där vissa grupper kan ta till vapen, varnar Baladevan Rangaraju, chef för tankesmedjan India Institute i New Delhi. 

Möter hårt motstånd i söder

Sanskrit-politiken har också mött på hårt motstånd från landets södra delar där till exempel den tamilska delen av befolkningen menar att deras språk tamil funnits minst lika länge.

Men än så länge är sanskrit inte ett obligatoriskt skolämne, och i ett land med över 20 officiella språk och hundratals lokala, som dessutom aspirerar på att bli en global stormakt väljer de flesta elever att fokusera på språk de tror de kommer ha större nytta av.

– Nu för tiden handlar allt om engelska så det är det bästa språket att lära sig, säger studenten Nijri Randiaderkar på väg hem från skolan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.