Strider nära vrakplatsen i Ukraina

Publicerad

Granateld nära vrakplatsen för det störtade malaysiska planet i östra Ukraina har tvingat holländsk och australisk polis att skjuta upp den planerade granskningen.

De proryska separatisterna har lovat att internationell polis ska få tillträde till vrakplatsen. Både Nederländerna och Australien har aviserat att de skickar poliser som ska säkra vraket och bärga kroppar. Men på söndagen avstyrdes resan på grund av säkerhetsläget, uppger Alexander Hug, talesperson för den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE.

– Strider pågår. Vi kan inte ta risken, säger Hug och tillägger att de kommer att försöka igen på måndag, rapporterar AFP.

Krimkonflikten

Osäkert område

Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin hävdar att separatisternas påståenden om strider i närheten är falska och syftar till att stoppa utredarna från att ta sig till vrakplatsen. Men flera vittnesmål talade om granateld bara en kilometer från den rebellkontrollerade byn Hrabov, som ligger närmast vrakplatsen. En AFP-fotograf på plats rapporterar att bybor flyr, att svart rök syns nära vrakplatsen och att separatisternas vägspärrar i området är övergivna.

I staden Horlivka i östra Ukraina dödades 13 personer, bland annat två barn, i sammandrabbningar, uppger lokala myndigheter.

Omfattande arbete

Bärgningen av döda och undersökningen av vrakdelarna har försvårats av de strider som pågår i närheten. Proryska separatister, som av USA och Ukraina beskylls för att ha skjutit ner planet av misstag, har också varit motsträviga när det gäller att släppa in utländska experter.

I Eindhoven i Nederländerna arbetar över 200 experter med att identifiera kvarlevorna. Men nio dagar efter katastrofen finns fortfarande likdelar kvar på vrakplatsen, rapporterar observatörer från OSSE.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet