Foto: TT

Studentledare hotar att ockupera regeringsbyggnader

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter i Hongkong hotar med att ockupera flera regeringsbyggnader om inte den autonoma regionens Peking-lojale ledare, Leung Chun-ying, avgår senast på torsdag.

På en presskonferens på onsdagen sade Lester Sum, vice sekreterare för Hongkongs studentfederation, att studenterna välkomnar en möjlighet att tala med en företrädare för den kinesiska centralregeringen, men inte med regionens ledare Leung Chun-ying.

Han måste tvärtom avgå senast torsdag, annars kommer demonstranterna att trappa upp protesterna och bland annat ockupera flera viktiga regeringsbyggnader.

Protesterna i Hongkong

Ökad risk för konfrontationer

Sum lade till att demonstranterna inte tänker störa ”nödvändiga” administrativa byggnader, som sjukhus och socialtjänstkontor.

Chan Kin-man, en annan protestledare, sade att protesterna kommer att fortsätta så länge de styrande i Hongkong inte ger ett ”tillfredsställande svar” på demonstranternas krav.

Genom att på det här sättet höja insatserna ökar risken för nya konfrontationer mellan demonstranter och polis, som knappast kommer tillåta att regeringsbyggnader stormas. Det sätter också ytterligare press på den kinesiska centralregeringen som hittills inte gjort mycket mer än att uttala stöd för Leungs försök att sätta stopp för protesterna.

Firar nationaldagen

Antalet demonstranter i centrala Hongkong ökade till tiotusentals på onsdagen, som är en helgdag eftersom Kina firar sin nationaldag.

– Jag kom hit i dag för att stödja rörelsen. Jag kom av fri vilja, ingen tvingade mig. Jag hoppas på demokratiska reformer, sade Pierre Wong, en 36-årig it-tekniker till nyhetsbyrån AP.

Tidigare under onsdagen häcklades Leung av demonstranter då han deltog i en ceremoni för att fira nationaldagen. Hundratals människor skrek åt honom att han måste avgå och vände sedan sina ryggar mot honom.

– Det finns en krypande oro i Hongkong om hur det här ska sluta. Många undrar om demonstranterna och studenterna kommer att trappa upp den redan omfattande aktionen och hur man ska få ett slut på det här. Jag tror att myndigheterna kommer att tvingas agera, men jag vet inte hur. De är i en besvärlig situation, säger SVT:s korrespondent Lars Moberg, på plats i Hongkong.

Natten mot måndag använde polisen tårgas, pepparsprej och batonger mot demonstranterna, något som väckte avsky.

– Sedan dess har polisen hållit sig i bakgrunden. Men de är beredda att agera. Hongkong är en världskänd finansstad, men stadens rykte står på spel och det som pågår här kostar pengar, säger Lars Moberg.

Värsta protesterna

Demonstrationerna är de värsta i Hongkong sedan Kina återtog kontrollen över den före detta brittiska kolonin 1997. De är också en av de största politiska utmaningarna för centralregeringen i Peking sedan de styrande med våld slog ner studentprotesterna 1989 på Himmelska fridens torg.

Demonstranterna kräver att Peking slopar sina planer på att alla kandidater som ställer upp i regionalvalen i Hongkong 2017 först måste godkännas av en särskild kommitté. Enligt demonstranterna har Peking brutit ett löfte om att den nya ledaren skulle väljas i helt fria val.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet