Fredssamtal om Ukraina blåses av

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan den ukrainska regeringen och landets proryska separatister har lagts på is. En fångutväxling blev det enda resultatet av fredstrevaren.

Det var tänkt att de skulle diskutera vapenvila, ekonomisk blockad och tillbakadraganden. Men Ukrainska och proryska separatistledare slog sig aldrig ned vid förhandlingsbordet. Redan när samtalen inleddes i onsdags beskrevs stämningen som spänd.

Dagen innan hade Ukrainas regering meddelat att den planerar att söka medlemskap i Nato. Under den första, tillika sista, förhandlingsrundan enades parterna bara om en punkt: att utväxla fångar. Något som skett regelbundet alltigenom konflikten om än i mindre skala.

150 ukrainska soldater byttes på fredagen mot 222 proryska rebeller i det största fångutbytet hittills, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Decembersamtalen var en fortsättning på överenskommelser nådda för fyra månader sedan. Lite av det som parterna då kom överens om har uppnåtts. Befälhavare på båda sidor ignorerar den formella vapenvila som råder.

Ukraina har också beslutat att stoppa tågtrafiken till Krim ”av säkerhetsskäl”, skriver AFP. Tio dagar tidigare stoppade Ryssland sin tågtrafik till Svartahavshalvön med motiveringen att inte tillräckligt många köpte biljetter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.