Svart rök stiger bakom Donetsks internationella flygplats. Foto: TT

Nya uppgifter: Natoländer sänder vapen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Artillerield och maskingevär dånar i rebellfästet Donetsk i östra Ukraina trots den vapenvila som nu rått i över en vecka. Ukraina säger att de nu får vapen från Natoländer till hjälp.

Trots vapenvilan fortsätter separatisterna attackera regeringsstyrkorna, enligt representanter för Ukrainas regering. Men separatisterna sjunger samma visa.

– Från vår sida skjuter ingen, men de bryter mot reglerna, alla i världen vet det, sade en befälhavare för rebellerna, uppger AFP.

Ukrainakrisen

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk sade i lördags att Ryssland – som väst och Ukraina hävdar har styrkor i Ukraina och stöder rebellerna – försöker ”utplåna” Ukraina. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallade detta i sin tur ”nonsens” och riktade i stället anklagelser mot USA som han hävdade försöker använda krisen i Ukraina för att bryta de ”ekonomiska banden” mellan Ryssland och EU, skriver BBC.

Natoländer har förnekat leveranser

Ukrainas försvarsminister Valerij Heletej sade på söndagen att Natoländer levererade vapen för att hjälpa dem i kampen mot separatisterna och för att ”stoppa” Putin. Tidigare i september sade en högt uppsatt myndighetskälla att Ukraina hade diskuterat vapenleveranser med flera Natoländer under toppmötet i Wales, men fyra av de fem namngivna länderna förnekade detta, skriver Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet