Svartholm Warg åter i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Pirate Bay-grundaren hävdar att hans dator har fjärrstyrts för att utföra hackerangrepp.

Redan i juni 2012 fick dansk polis tips från polisen i Sverige om att IT-verksamheten CBC kunde vara föremål för ett angrepp av hackare. Det framgår av en rapport från en svensk polis som på tisdagen lades fram för rätten i Köpenhamn.

Två män är åtalade för att ha tagit sig in i offentliga register, bland annat polisens kriminalregister och registret över internationellt efterlysta personer. En av dem är Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, som medger att hans dator använts vid angreppen men hävdar att den blivit fjärrstyrd av en eller flera okända gärningsmän.

Flemming Grønnemose, IT-specialist vid danska rikspolisen, som lett utredningen säger emellertid att det inte kan ha gått till på det viset.

Tidigare i målet har den amerikanske journalisten och internetaktivisten Jacob Appelbaum hävdat att fjärrstyrning är sannolikt. Han var också vittne i det svenska rättsfallet, där Svartholm Warg delvis blev frikänd för att det inte gick att utesluta fjärrstyrning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.