Sveriges utrikesminister Carl Bildt pratade med den frisläppte svenske majoren på söndagskvällen. Foto: Carl Bildts Twitterkonto/TT

Svenske majoren släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske majoren Thomas Johansson som hållits gisslan i östra Ukraina har släppts fri. – Ett av de bästa telefonsamtalen på länge, twittrar utrikesminister Carl Bildt efter att ha talat med den frisläppte svensken.

Thomas Johansson sågs tidigt på söndagskvällen kliva in i en av OSSE:s bilar och köras iväg. Svensken fördes ut ur byggnaden av två personer ur den grupp från OSSE som förhandlat om frigivningen. Ingen ville dock svara på några frågor.

”Bekräftar frisläppandet”

– Vi kan bekräfta att han är släppt. Men med hänsyn till att sju andra officerare hålls kvar lämnar vi inga fler kommentarer. Men vi har varit i kontakt med honom och kan bekräfta att han är fri, säger Lena Parkvall på informationsstaben på Högkvarteret.

Krimkonflikten

Men utrikesminister Carl Bildt twittrar att han precis har pratat med den svenske majoren och att han välkomnar frisläppandet.

– Ett av de bästa telefonsamtalen på länge. Tack till alla som hjälpt till!, skriver Bildt på Twitter.

Han slår dock fast att det inte är nog.

– Alla OSSE-inspektörer måste släppas omedelbart, twittrar utrikesministern.

”De får skylla sig själva”

Separatisternas talesperson Stella Korosheva säger i en intervju med SVT Nyheter att svensken släpptes eftersom han har en medicinsk åkomma. Var han befinner sig nu i kväll vill hon inte kommentera.

Är välbehållna

Tidigare i dag sade den svenske majoren Thomas Johansson till DN:s utsände på plats i Ukraina att han mår bra. Uttalandet, som är det första sedan han fördes bort i fredags, kommer efter att de åtta personerna som hålls som gisslan framträdde under en presskonferens på söndagen. En tysk observatör förde gruppens talan.

– Vi önskar från djupet av våra hjärtan att få återvända till våra länder så fort som möjligt.

Tysken berättade att man inte har några indikationer på när ett frisläppande kan bli aktuellt, men att de är välbehållna, och inte behandlats dåligt. Han säger också att han och hans grupp betraktar sig som separatisternas gäster, inte som krigsfångar.

– Borgmästaren har sagt att så länge vi stannar här i staden kommer varken vi eller tolken att skadas.

De sju OSSE-medarbetarna som fortfarande är gripna är fyra tyskar, en dansk, en tjeck och en polack. De fördes bort vid lunchtid i fredags.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet