En svensk man har dömts i Colombia för sammansvärjning och för att vara medlem i Farc. Foto: SVT

Svensk dömd till fängelse i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Den Colombiafödde svensk, som åtalats i Colombia för att vara ledare inom Farc-gerillan förklarades i dag skyldig av en domstol i Bogota.

Straffet väntas bli mellan åtta och 18 årsfängelse. Dom avkunnas 18 september.

Den 56-årige mannen, som fick politisk asyl iSverige 2000, drev från Stockholm den colombianska nyhetssiten Anncol.

Under en resa till Venezuela i april ifjol greps han direkt efter ankomsten av beväpnad styrka. Han utlämnades någradagar senare till sitt gamla hemland Colombia, sedan president Juan ManuelSantos personligen gripit in. Sverige protesterade mot utlämningen.

Där åtalades han för att bland annat ha varitEuroparepresentant för vänstergerillan Farc som sedan mer än 50 år driveren väpnad kamp mot regimen i Colombia.

När SVT:s korrespondent för några månadersedan träffade honom i det fängelse i utkanten av huvudstaden Bogotá där hansitter häktad sade han att han är journalist och inget annat.

Döms för sammansvärjning

Men domaren i rättegången förklarade på onsdagen,svensk tid, att mannen är skyldig till sammansvärjning och fastslog dessutomatt han är medlem av Farc-gerillans internationella kommitté.

Domstolen anser att han sedan 1993 har utförtsina uppgifter från Sverige, skriver den colombianska tidskriften Semana.

Han döms för grov förberedelse till brott, menfrias från anklagelserna om finansiering av terrorism och förvaltning av avpengar ämnade för terrorism. Han är redaktör för den Stockholmsbaseradenyhetssajten Anncol. Åklagarna har inte kunnat slå fast att den drivs medpengar från Farc, enligt dagstidningen El Espectador.

Svenska ambassaden har funnits på plats underhela rättegången

UD: Vi ser honom inte som journalist

-Som svensk medborgare har han rätt till hjälpmen vi betraktar honom inte längre som journalist, har UD-talesmannen AndersJörle tidigare sagt.

-Det är är en politisk dom, som inte handlarom lag och rättvisa, utan om att tillgodose den colombianska statens intressen,säger svenskens advokat Rodolfo Rios till TT över telefon.

Försvaret kommer enligt Rios att överklaga.

I oktober inleds fredssamtal i Oslo mellan dencolombianska regeringen och Farc. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.