Svenske Sölve Nilsson hålls fången i östra Ukraina. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Svenske fången: De behandlar mig väl

Uppdaterad
Publicerad

SVT har träffat Sölve Nilsson, 64, som hållits fången av separatister i östra Ukraina i snart två veckor. Han mår efter omständigheterna bra, men oroas av striderna kring staden Horlivka.

– De har behandlat mig väl. Jag får mat tre gånger om dagen, samma mat som soldaterna, säger den tillfångatagne Sölve Nilsson till SVT:s reporter Claes JB Löfgren i Horlivka.

Granatkrevader dånar på avstånd utanför det lilla kvava rummets fönster. Sedan han greps har han inte fått byta kläder.

Krimkonflikten

Svensken vill inte svara på frågor om varför han befann sig i området när han greps vid en vägspärr den 10 juli. Han säger att han är bosatt i Norge, anställd på ett logistikföretag och har en ukrainsk fru. Han förnekar kraftfullt att han skulle ha någon som helst militär roll.

Strider närmar sig

De upp till 200 separatisterna på plats i högkvarteret är märkbart pressade av den ukrainska arméns pågående offensiv, som rör sig allt närmare Horlivka. Ansiktsuttrycken är bistra och stämningen är nervös.

Svensken är orolig för striderna. De militärer som han delar rum med kastar sig från fönstret varje gång granater detonerar.

Separatistledaren Igor Bezler vill inte bli intervjuad av SVT, utan beordrar en tillfångatagen lokaljournalist att berätta om hans krav.

Separatisterna har upprepade gånger försökt få till stånd en fångutväxling, men myndigheterna i Kiev har konsekvent sagt nej, förklarar journalisten.

Kanske hoppas separatisterna på en bättre förhandlingsposition med en utländsk fånge.

”Inblandad i nedskjutning”

Bezler är eftersökt av ukrainska myndigheter, som hävdar att han arbetar åt den ryska underrättelsetjänsten. Han har tidigare presenterat sig som överstelöjtnant i den ryska armén.

Ukraina misstänker honom för delaktighet i en lång rad kidnappningar och avrättningar i sin roll som generalstabschef i den självutropade ”Folkrepubliken Donetsk”.

Efter den förmodade nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet i området i torsdags publicerade den ukrainska säkerhetstjänsten SBU ett avlyssnat telefonsamtal där Bezler berättade om nedskjutningen av vad han då trodde var ett ukrainskt militärflygplan.

Fakta

Uppdatering 29 juli: Svensken släppt

Den 29 juli bekräftade Rikskriminalpolisen för SVT att Sölve Nilsson släppts fri. Han hade då hållits fången i tre veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet