T.v Den svenska läkaren Elin Folkesson som är på plats i Sierra Leone för att arbeta med ebolapatienter. T.h. Sjukvårdspersonal bär in en ebolapatient i det center som öppnades i slutet av juni i Kailahun. Foto: Läkare utan gränser Karin Ekholm/Sylvain Cherkaoui

Svensk läkare på plats för att bekämpa ebola

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska läkaren Elin Folkesson är en av de som är på plats i Sierra Leone för att bekämpa det ebolautbrott som drabbat flera västafrikanska länder. – Situationen är extremt svår, säger hon.

Hittills har 1.427 personer har mist livet och mer än 2.600 smittats i den ebolaepidemi som nu slår mot befolkningen i framförallt Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Bara under de senaste två dagarna har 106 dödsfall rapporterats och enligt FN-sändebudet David Nabarro, som är på plats för att koordinera hjälpinsatserna, finns det en risk att spridningen accelererar.

Ebolautbrott

”Situationen extremt svår”

Myndigheter, hjälporganisationer, läkare och sjukvårdspersonal kämpar nu för fullt för att stoppa spridningen. En av dem är svenska läkaren Elin Folkesson, specialist på infektionssjukdomar, som är på plats för Läkare utan gränser. För någon vecka sedan anlände hon till deras behandlingscenter i Kailahun i östra Sierra Leone.

– Situationen är extremt svår – både på en samhällsnivå och för de personer och familjer som drabbas. Det krävs mycket mer resurser och det krävs personal, utrustning och kunskap, säger Elin Folkesson till SVT Nyheter.

– Det som är sorgligt är att det drabbar länder som redan har en ansträngd sjukvård och ont om resurser och sjukvårdspersonal. Det gör ju att det slår väldigt hårt. Människor är rädda.

Positiv tendens

Mycket av arbetet för att begränsa smittan handlar om information, att sprida kunskap om hur ebola sprids, vad som kan göras för att begränsa risken och hur den som tror att den smittats ska agera. Inte minst att snabbt söka hjälp. Det handlar också om att försöka spåra smittan bakåt.

På organisationens center där Elin Folkesson arbetar finns plats för 80 personer, i dag är 30 patienter inlagda. Enligt henne har situationen i distriktet, där centret varit öppet sedan i slutet av juni, blivit bättre.

– Informationen har börjat gå igenom här i distriktet efter en månad och vi ser att det har blivit mindre oro och rädsla. Men det kräver ett arbete under en lång tid.

”Krävs större insatser”

Personalen på plats möter också familjer och byar som drabbats hårt.

– Tre syskon vars föräldrar hade dött blev inlagda här en av mina första dagar. Sedan insjuknade två av syskonen och dog sedan också de på vårt center. Det var bara ett syskon som överlevde, som inte var sjuk, som kunde återvända hem. Men resten av hennes familj är ju döda.

Men det finns också ljusglimtar i arbetet.

– Vi har ju skrivit ut 63 personer som har överlevt och som fått behandling på centret och det är ju fantastiskt att få lämna det beskedet, att de är friskförklarade. Den glädjen är väldigt stor. Det känns också bra att situationen i stort blir bättre, men det gäller just här. Det finns också områden där inte tillräckligt mycket görs, så det krävs större insatser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet