Foto: TT

Svensk polis kan ha stoppat en massaker

Uppdaterad
Publicerad

De svenska poliser som befann sig i Köpenhamn för att skydda konstnären Lars Vilks sköt mot gärningsmannen under attacken mot Krudttönden.

När Kulturhuset på Krudttönden i Danmark attackerades fanns två svenska poliser på plats, de var där för att skydda den kontroversielle – och hotade – konstnären Lars Vilks då han deltog i en debatt om yttrandefrihet.

Kirsten Dyrman vid Politiklagemyndigheten, den danska motsvarigheten till Särskilda åklagarkammaren, säger till danska TV2 att fem polisvapen nu undersökts, tre danska och två svenska och att alla avlossats.

Terrordåden i Köpenhamn

Sex tomma patronhylsor ska ha hittats vid Krudttønden. Hur många av dem som är danska respektive svenska är ännu oklart.

Sköts med 30 skott

Gärningsmannen, som misstänks vara 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, genomförde ytterligare en dödlig attack innan han sköts till döds av polis. Denna gång mot en synagoga på Krystalgade där en konfirmationsfest pågick.

Enligt danska BT ska polisen ha avlossat drygt 30 skott innan den misstänkte gärningsmannen föll till marken.

Två personer dödades i attackerna i Köpenhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet