Per-Åke Helgesson häktades i Tunisien i November förra året. Foto: SVT

Polis söker svensk i kidnappningshärva

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har gripits i vad italiensk polis menar är jakten på en internationell kidnappningsliga. Nu kan SVT bekräfta att man även vill arrestera den svenske man som redan sitter fängslad i Tunisien.

De fyra personer som gripits – tre italienska män och en ukrainsk kvinna – är enligt polisen del av ”en internationell brottsorganisation” för vilken ett norskt säkerhetsföretag, ABP World Group, är täckmantel. Det visar dokument från italiensk polis som SVT tagit del av.

Polisen uppger att gruppen till största delen består av medlemmar ur tidigare specialstyrkor, som är ”villiga att erbjuda sina tjänster till den som betalar bäst.”

Man har även utfärdat en arresteringsorder på tre personer: norske Martin Waage, vd för ABP World Group, en norsk kvinna samt svenske Per-Åke Helgesson. Helgesson sitter just nu häktad i Tunisien med anledning av ett tidigare uppdrag han utfört för ABP World Group.

Polis: Barnen är i fara

”Beväpnade med ryska vapen, pepparspray och elchockvapen har gruppen tagit tiotusentals euro för att kidnappa barn från en förälder till en annan. Barnens liv har varit i fara” skriver italiensk polis om gruppen som ABP World Group påstås ha koppling till.

Företagets vd Martin Waage uppger till norska TV2 att man aldrig använder vapen, och att de fyra personerna som gripits inte är anställda av ABP World Group.

– Jag känner igen namnet på kvinnan. Vi hyrde en båt av henne, men hon har inte haft engagemang i vårt arbete. De andra känner jag inte till. Det är möjligt att våra operatörer har varit i kontakt med dem, men namnen ringer ingen klocka.

Han menar vidare att den italienska polisens beskrivning av företaget är felaktig och att man målar ut deras anställda som ”kriminella legosoldater”.

– Vi går in i de fall då ett land inte respekterar de lagar och internationella konventioner för bortförda barn som finns. Vi arbetar med fall där vår kund har den primära vårdnaden om barnet och om den andra föräldern är efterlyst av Interpol för kidnappning, säger han.

Väntar på rättegång

Eftersökte Per-Åke Helgesson befinner sig alltså just nu i tunisiskt fängelse, tillsammans med en annan av säkerhetsföretagets anställda – svenske Daniel Bakke. Enligt uppgift häktades de efter att i november förra året ha följt med en norsk kvinna till landet för en rättegång i samband med en vårdnadstvist.

Utrikesdepartementet har bekräftat att Helgesson och Dakke anklagas för förberedelse till beväpnad kidnappning och uppger att man följer ärendet via konsulatet i Tunis.

Rättegången mot de två männen skulle ha startat i början av oktober, men har skjutits upp till 11 november enligt Ursula Åhlén på UD:s presstjänst.

– Vi har en ambassadör som varit med vid rättegångförhandlingarna och som har kontakt med tunisiska myndigheter och advokat. Dessutom har honorärskonsulen besökt dem regelbundet.

Verksamhet på Sicilien

Martin Waage bekräftar för nyhetsbyrån NTB att ABP World Group även arbetar i Italien. Ett norskt barn fördes bland annat från Tunisien via Italien i oktober i fjol och även i samband med de två svenskarnas uppdrag i november, som gällde ett annat norskt barn, hade förberedelser gjorts i Italien ”för att ha en väg ut”.

Till norska TV2 säger Waage att den italienska polisens agerande är överdrivet och menar att det aktuella fallet egentligen syftar till att komma åt företagets verksamhet i Tunisien.

– Detta är en storm i ett vattenglas som är skapat av de tunisiska myndigheterna. Plötsligt startar en häxjakt, över ett år efter att vi har haft folk på plats i Palermo. Det doftar arrangerat lång väg. Italienska polisen används som nyttiga idioter.

Fakta ABP World Group

* Säkerhetsföretaget ABP World Group arbetar bland annat med att, enligt hemsidan, ”hitta, rädda och återlämna bortrövade barn i säkerhet till deras hem”.

* ABP åtar sig 40-50 fall om året, enligt företagets norske vd Martin Waage. I omkring hälften av fallen förs barnet med ABP:s hjälp slutligen till den förälder som anlitat företaget.

* Barnen kommer från länder över hela världen. Ett fåtal av fallen rör svenska barn.

Källa: ABP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.