Foto: Niclas Berglund/SVT

Svenskar reser till flyktingkatastrof

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpbehovet är enormt i södra Turkiet, dit över hundratusen syriska kurder flytt från norra Syrien bara den senaste veckan. SVT har mött tre svenskkurder som valt att resa ner till Turkiet för att hjälpa till: – Vi hade inte förväntat oss att det skulle vara så här jobbigt, säger Pervin Kurt.

De tre kvinnorna, som själva har kurdisk bakgrund, gjorde en snabb insamling via sociala medier och reste själva från Sala, Västerås och Eskilstuna till staden Suruc i södra Turkiet för att hjälpa de drabbade.

– Vi har mått mycket dåligt över det som har hänt vårt folk. Så vi bestämde oss. Vi bokade bara biljetter och tänkte nu åker vi ner och hjälper till, säger Pervin Kurt från Sala.

Terroriströrelsen IS

Bara den senaste veckan har över hundratusen syriska kurder flytt över gränsen från Syrien, där extremiströrelsen Islamiska staten (IS) rycker fram. Terrorgruppen har tagit över dussintals byar, enligt Turkiets biträdande premiärminister.

Efter den kurdiska flyktingkatastrofen från Syrien har många svenskkurder engagerat sig för att hjälpa sina landsmän.

”Jag mår dåligt”

Pervin Kurt och Marina Enferadi från Västerås tog ledigt från jobbet för att själva åka till Suruc i södra Turkiet för att hjälpa människor på flykt.

– Vi behöver blöjor, mjölk och bröd. Vi har ingenstans att sova. Vi behöver kuddar och filtar, säger Bakri Haidar, en av flyktingarna i lägret.

De tre kvinnorna har tagit med sig filtar, hygienartiklar och blöjor som de delar ut i lägret, som är fullt av trötta, hungriga och sjuka människor.

Alla tre har blir väldigt tagna av flyktingarnas situation.

– Jag mår dåligt, det är klart att jag blir påverkad. Och det visste jag om när jag kom hit också, men jag var bestämd för jag ville hjälpa till, säger Marina Enferadi, och fortsätter:

– De måste få hjälp, omvärlden måste hjälpa till tycker jag.

”Det behövs mycket, mycket mer”

Pervin Kurt hade ställt in sig på att det skulle vara jobbigt – men inte lika tungt som det visade sig vara.

– Man har ju sett mycket på teve, man hör mycket, ser mycket. Men vi hade inte förväntat oss att det skulle vara såhär jobbigt, säger hon.

Tror du att det gör någon skillnad, den här hjälpen som ni har kommit med?

– Nej. Lite, men det behövs mycket, mycket mer. Men vi har i alla fall gjort någonting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet