Arkivbild. Skogsägare har svårt att hitta svenska ungdomar som vill sätta plant. Foto: Scanpix

Svenska ungdomar ratar skogsjobb

Uppdaterad
Publicerad

Flera rapporter slår nu larm om det akuta läget för de så kallade ”gröna näringarna”. Skog och lantbruk står helt och faller med utländsk arbetskraft när svenska arbetslösa hoppas på andra jobb.

–Jag är inte intresserad av att plantera skog, säger en arbetssökande.

Allt fler rapporter pekar på att Sverige har blivit beroende av arbetskraft från utlandet, samtidigt finns en hög arbetslöshet och de som väljer bort jobbtillfällen.

–Jag är inte intresserad av att plantera skog. Det är mest det att jag håller mig inne i stan och håller på med jobb där, säger Tobias Larsson, arbetssökande i Eskilstuna.

Mitt i de sörmländska skogarna går ett gäng från polen och planterar gran. En bra månadslön kan ligga mellan 20000-30000 svenska kronor. Men trots att det bara är några mil från Eskilstuna, en kommun som länge haft hög arbetslöshet kan företaget de jobbar åt inte hitta svensk personal.

–Jag behöver när det är som mest ungefär femtio man som jobbar hela dagarna, det skulle vara svårt att rekrytera svenskar. Jag skulle nästan säga omöjligt, säger Lennart Ekström,

uppdragsansvarig på Svenska skogsplantor AB.

Undersökningar från såväl Skogs- och lantbruksarbetsgivarförbundet och Sveriges lantbruksuniversitet pekar på att Sverige inte klarar sig utan den utländska arbetskraften. Andrej Dzivzeinski från Polen har under många år kommit till Sverige för att plantera skog och det är sällan han arbetat med svenskar.

–Jag hittar inga svenskar som arbetar som planterare, säger han.

Varför inte?

–Jag vet inte, kanske tycker de inte om plantering. Kanske sitter de på kontoret, säger Andrej Dzivzeinski.

Men förr i tiden var det annorlunda, då var det ofta ungdomar och folk från gårdarna som gjorde det jobb som de polska arbetarna gör idag.

–Det är väl en annan samhällsstruktur. Den typen av jobb finns knappt i Sverige idag, de som pysslar lite med varje, det är få som jobbar så i Sverige idag, säger Lennart Ekström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.