Polis flyttar kroppar efter snöstormen. Foto: TT

Svenskar räddade efter storm i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 34 fotvandrare, fem av dem svenska, har räddats efter den svåra snöstorm som i onsdags överraskade vandrare i Annapurna-massivet i Nepal, enligt tjänstemän.

Minst 40 uppges vara döda. Bland dem som räddades under söndagen med hjälp av fyra helikoptrar finns 17 nepaleser, tio tyskar och två australier – utöver svenskarna, uppger polistjänstemannen Pradeep Bhattarai.

Joakim Edvardsson Reimar på UD:s presstjänst berättar att man arbetar med att få kontakt med svenskar som befinner sig i området.

– Hittills har vi kontaktat ett tiotal svenskar, och de är alla välmående. Men vi kan inte garantera att vi nått ut till alla. Vi gör givetvis vårt bästa för att kontakta lokala myndigheter och sjukhus, säger han.

Han kan inte på rak arm bekräfta uppgifterna om att fem svenskar finns bland dem som räddats.

Räddningsarbetare har inte kunnat bärga alla döda, på grund av väderförhållandena. Totalt har 483 fotvandrare, guider och bärare räddats sedan stormen blåste in i onsdags.

Det drabbade området ligger i den nepalesiska delen av Himalaya. Det brukar locka många vandrare i oktober, då vädret ofta är fint.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.