Ungefär 27.000 svenskar är bosatta i Spanien. Foto: Scanpix

Svenskar tvingas deklarera i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Nu tvingas även utländska medborgare, med kort varsel, att deklarera tillgångar i Spanien. För den som glömmer eller försöker fuska väntar dyra böter.

Har du tillgångar värda över 50.000 Euro (430.000 svenska kronor) i antingen fastigheter, bankkonton eller aktier? Är du bosatt i Spanien mer än 180 dagar per år? Då måste du senast tisdag deklarera till spanska skattemyndigheter, rapporterar Ekot i dag.

Deklarationen gäller spanjorer men även utländska medborgare som var folkbokförda i Spanien 2012.

Anledningen är, enligt en talesman för den spanska skattemyndigheten, globalisering av finansiell verksamhet och det faktum att bedrägerier blivit allt vanligare.

– Det här har kommit ut väldigt hastigt och det finns väldigt lite information om det hela. Jag är övertygad om att det finns många svenskar som inte vet om det, säger Heléne Olsson, ordförande på Svensk-spanska handelskammaren i Barcelona, till Ekot.

Riskerar dyr böter

Det som skall deklareras är bankkonton, fastigheter och andra tillgångar som aktier eller livförsäkringar, skriver Telegraph. Samtliga tillgångar skall ingå.

För de personer som missat den nya deklarationen väntar dryga böter, 10 000 euro för varje miss som görs.

– Har du exempelvis åtta bankkonton, ett hus och 4 aktier men bara deklarerar för bankkonton och hus blir du skyldig 40 000 Euro för aktierna, säger Heléne Olsson till SVT.

Fakta

Förtydligande: Ingen förmögenhetsskatt ännu

(29/4 15.58) SVT skrev tidigare att svenskar kommer att tvingas betala förmögenhetsskatt, med hänvisning till ett inslag i Ekot. Heléne Olsson, ordförande på Svensk-spanska handelskammaren i Barcelona, säger till SVT att det hittills bara är en deklaration som krävs, en förmögenhetsskatt är ännu inte akutell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.