Sverige enda EU-avvikare om Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har valt att inte skriva under ett gemensamt brev som uppmanar FN:s säkerhetsråd att föra över misstänkta krigsbrott i Syrien till granskning i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

– Det är en mycket stor besvikelse för oss alla, för Sverige är vanligtvis en röst för internationell rättvisa som vi kan räkna med. Det är en sorglig dag för svensk utrikespolitik, säger Lotte Leicht, talesperson för Human Rights Watch (HRW) inom EU, till TT.

Brevet, skrivet på schweiziskt initiativ och som enligt HRW undertecknades av 57 länder, skickades till säkerhetsrådet på måndagen.

Syrienkriget

Försvåra medling

Erik Zsiga, pressekreterare hos utrikesminister Carl Bildt, säger att EU:s utrikesministrar den 10 december nådde enades om att alla som är ansvariga för krigsbrott i Syrien, oavsett vilka de är, ska ställas till svars på ett adekvat sätt.

Men där det schweiziska initiativet vill gå direkt till ICC fokuserar Sverige på att först pröva ansvarsutkrävande inom det syriska systemet, enligt Zsiga.

Han kan inte klargöra om det är inom det nuvarande eller ett framtida syriskt system det skulle ske, men tillägger att det är osannolikt att nuvarande system skulle klara det på adekvat sätt.

Kabinettssekreterare Frank Belfrage har sagt att initiativet kan försvåra försöken till medling i konflikten.

Regeringen oense

Enligt Fredrik Malm, Folkpartiets utrikespolitiske talesperson, är regeringen oense.

– Från Folkpartiets sida skulle vi gärna se att Sverige undertecknar detta brev.

Men i säkerhetsrådet kan det ta slut fort. Ryssland och Kina är permanenta medlemmar med vetorätt och har tidigare blockerat skarpare sanktioner mot president Bashar al-Assads regim.

Men oavsett utsikterna att få rådet enat nog är en heltäckande allians av påtryckare mot Ryssland viktig, anser Leicht.

– Det är också därför det är så viktigt att så många länder som möjligt skriver på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet