Sverige mötte israeliska UD

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör i Israel, Carl Magnus Nesser, mötte i dag representanter för den israeliska regeringen på UD i Jerusalem med anledning av att den svenska regeringen kommer att erkänna Palestina som stat.

Enligt tidigare uppgifter skulle Nesser möta utrikesminister Avigdor Lieberman, men så var inte fallet. Mötet var på en lägre nivå enligt svenska UD.

Svenska UD vill inte kommentera vad som sagts under mötet och ambassadören ger bara intervjuer till israelisk media. 

Men enligt tidningen Jerusalem Posts nätupplaga sade den israeliska toppdiplomaten Aviv Shir-On under mötet till Nesser att den svenska linjen skadar fredsprocessen mellan palestinier och israeler, eftersom den skapar orealistiska förväntningar hos palestinierna.

Dessa förväntningar skulle enligt Shir-On vara att resultat kan uppnås utan att förhandla.

Bakgrunden till mötet är statsminister Stefan Löfvens löfte om att Sverige, som första EU-land, kommer att erkänna Palestina som en egen stat.

”Risken är att det är för sent”

Sveriges nya utrikesminister Margot Wallström sade tidigare i dag att den nya regeringen är stolta över att gå före i frågan om att erkänna staten Palestina.

– En del har sagt att det här är för tidigt, jag skulle vilja säga att risken är att det är för sent. Just nu är det här en viktig signal som faktiskt kan ge hopp åt människor som känner att det inte finns någon framtid för dem, sade Wallström i SVT:s Gomorron.

– Det är ett ställningstagande som vi gjort sedan årtionden tillbaka. Vi är i sällskap med 130 länder i världen, och för två år sedan fick också Palestina observatörsstatus i FN.

Angående de negativa reaktionerna från Israel och USA sade Wallström att de var förväntade och att hon absolut inte vill kalla situationen från någon kris. 

– Vi kommer att ha fortsatt goda kontakter med både Israel, USA och alla andra som nu har uttalat sig kritiskt. Vi visste att det skulle mötas av både applåder och kritik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.