IS orsakar flyktingkaos i Turkiet: Brist på nästan allting

Publicerad

Den enorma flyktingströmmen från Syrien har skapat ett desperat läge i grannlandet Turkiet. Situationen är nu så svår att många hellre vill återvända till kriget de flytt ifrån. Det rapporterar SVT:s korrespondent Samir Abu Eid, på plats i Turkiet.

Efter terrororganisationen IS härjningar så har över 130.000 syriska kurder de senaste dagarna flytt till Turkiet – fler än hela EU tagit emot sedan kriget började 2011.

SVT:s Samir Abu Eid är på plats i Turkiet som kämpat med att upprätta tältläger, skolor och moskéer för att kunna ta emot flyktingarna. Men trots ansträngningarna är det inte nog.

Terroriströrelsen IS

– Många har inte fått tillräckligt med mat. Många barn är hungriga och gråter. Det finns inte vatten så att det räcker till alla och människor ser ut att vara helt slut. Det är så illa så att många vill tillbaka hem, till Syrien.

”Sverige en dröm”

Förutom att många flyktingar vill tillbaka till Syrien så vill många även till Sverige, säger Samir Abu Eid.

– Det är en dröm för många att komma till Sverige. En del har släktingar och vänner där. De vet ju också att enda sättet att ta sig till Europa är via de här farliga smuggelvägarna, båtresorna över Medelhavet där många har dött. Många undrar om det finns något sätt att ta sig till Sverige lagligt, och det gör det ju inte i dag. För visum är det inte många som får.

”Uppenbart att vi ska ställa upp”

Migrationsminister Tobias Billström säger att Sverige kommer att ta emot alla som kommer och ge en asylprövning.

– För mig är det helt uppenbart att vi ska ställa upp för dem som har skyddsbehov. Har vi inte byggt ett asylsystem för en sådan här situation som vi nu ser i Syrien och Irak för vem har vi då byggt det?

Framförallt menar han att EU måste ta sitt ansvar och förändra sin flyktingpolitik.

– Det är här samtalet måste föras, i Bryssel och i Luxemburg. I ministerråd och med regeringschefer. Den tillträdande svenska regeringen kommer att ha en mycket stor utmaning att försöka få till stånd en förändring när det gäller de här 28 medlemstaternas attityd. EU behöver en migrationspolitik som klarar de här utmaningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet