Abdullahi Hussein Foto: Laika Film & Television AB

SVT-källa dödshotas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Abdullahi Hussein har under hösten flera gånger hotats till livet, efter sin kritik av den etiopiska regimen. Nu får han skydd av Säpo.

Övergreppen mot civilbefolkningen i etiopiska Ogadenprovinsen har tilltagit. Det säger den tidigare presidentmedarbetaren i Etiopien, Abdullahi Hussein som flydde till Sverige för ett år sedan.

Efter det att dokumentären Diktaturens fångar sändes här i SVT under hösten har Abdullahi Hussein mottagit dödshot och får nu polisbeskydd.

Han utmanade de styrande i etiopiska Ogadenprovinsen och överlämnade 100-tals timmar filmmaterial till svensk åklagare.

Nu hotas han till livet i Sverige. Han ser inte ett dugg skärrad ut, men han är medveten att det finns de som vill mörda honom. Han får beskydd av Säpo och lever i ett av polisens skyddade boenden.

– Jag känner mig trygg och uppskattar Säpos åtgärder, berättar Abdullahi Hussein.

Var SVT:s källa

Han arbetade vid Ogadenprovinsens statliga mediakontor och var rådgivare till delstatspresidenten.

Men när han såg att regimen på ett systematiskt sätt utsatte civila för tortyr, mord och våldtäkter, valde han att fly till grannlandet Kenya.

Före avhoppet kopierade han, för regimen känsligt, filmmaterial. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås träffade Abdullahi Hussein i Kenyas huvudstad Nairobi och fick då delar av de avslöjande filmerna som först sändes i SVT:s nyhetsprogram och nu finns hos svensk åklagare.

Senare har ännu fler filmer smugglats ut ur Etiopien.

– Delstatspresidenten försöker städa bort alla bevis mot honom och hans närmaste medarbetare, säger Abdullahi Hussein och tillägger att de är rädda för att bli internationellt efterlysta. 

Har hotats flera gånger

När Abdullahi Hussein kom till Sverige hotades han till livet, men efter ett tag blev det tyst. När han sedan medverkade i SVT-dokumentären Dikaturens fångar fick han ta emot nya hot.

– Jag har vänner kvar i Ogaden som berättade att presidenten försöker anlita kriminella som ska ta livet av mig i Sverige, säger han.                          

Ändå tänker han fortsätta att berätta om övergreppen i den etiopiska provinsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.