Malin Mendel Westberg, SVT:s korrespondent, flyr polisens tårgasattacker vid protester efter våldtäkten i New Dehli. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: ”Indiska kvinnor har tagit upp kampen”

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har så många, så öppet visat sitt missnöje över hur kvinnor behandlas i Indien. Den brutala våldtäkten i december 2012 blev startskottet till en pågående revolution i synen på kvinnors rättigheter. SVT:s Indienkorrespondent ser ett land i förändring, men det är långt kvar. Och det går långsamt.

När en ung kvinna avled av skadorna efter en brutal gängvåldtäkt på en buss 16 december 2012, utlöstes enorma protester. Bland de kvinnor jag mötte i tårgasen under demonstrationerna, liksom bland åtskilliga andra jag intervjuat de senaste åren, märker jag en stark vilja till förändring. Indiska kvinnor har tagit upp kampen mot såväl våldtäkter som förtryck, i vissa fall med våldsamma metoder.

Ny medvetenhet

I Uttar Pradesh slåss de rosaklädda Gulabi Gang med pinnar mot hustrumisshandlare. Kvinnliga deltagare i självförsvarskurser ökar och en ny medvetenhet sprider sig från en urban elit till landsbygden och de fattiga.

Våldtäkter i Indien

I dag har de flesta tillgång till nyheter via Indiens 800 tv-kanaler, och på youtube finns klipp där tjejer slår ner killar som tafsar. Kunskaperna om världen ökar och idealen ändras, men det går långsamt.

Bristen på respekt är djupt rotad och makten över kvinnorna och det sexuella våldet går hand i hand i Indien.

Lagligt att vådta sin fru

Protesterna mot gängvåldtäkten och den medieuppmärksamhet det förde med sig gjorde att många indier fick

upp ögonen för våldet mot kvinnor. Händelsen gav feminister en chans att flytta fram sina positioner, och fick politikerna att införa dödsstraff för grov våldtäkt

Men Indien är fortfarande ett av få länder där det är lagligt att våldta sin fru, eftersom hon anses en ägodel som ska kontrolleras av mannen.

Dessutom är det långt ifrån alla lagar som följs, och de flesta våldtäkter rapporteras inte då skulden ofta läggs på kvinnan. Trots detta vågar allt fler kvinnor gå till polisen och våldtäkts anmälningarna ökar.

Befinner oss i medeltiden

Just nu sitter jag och klipper inslag till SVT:s program Korrespondenterna som ska sändas senare i vår. Det handlar just om vad som hänt efter våldtäkten i Delhi 2012.

Har den fört med sig någon förändring? Svaret är ja, men mycket återstår eller som en av mina intervjupersoner formulerade det: ”Vi har passerat forntiden, men vi befinner oss i medeltiden väntandes på renässansen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet