SVT:s Lars Moberg på plats på ön Leyte Foto: SVT

”Hjälpbehovet är mycket, mycket stort”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s korrespondent Lars Moberg rapporterar från staden Ormoc på ön Leyte i Filippinerna. Ön är en av de platser som drabbats värst i katastrofen.

Han beskriver situationen som mycket svår och kritisk. Mycket handlar om hur hjälpen ska nå fram till staden Tacloban där flest människor befaras ha omkommit och situationen nu är som mest allvarlig.

– När det gäller Tacloban så kommer det in mer och mer hjälp dit, men problemet är att distribuera hjälpen. Hjälpen till Filippinerna kommer via två stora flaskhalsar. Den ena är flygplatsen på ön Cebu, en stor flygplats med en lång landningsbana som kan ta emot de allra största flygplanen, dit kommer väldigt mycket hjälp, säger Lars Moberg och fortsätter:

– Problemet är att för att komma vidare till ön Leyte, där jag befinner mig, måste man ha mindre flygplan, som Herculesplan. Dessvärre finns inte så många plan som behövs av den typen tillgängliga just nu.

Svårt hitta bilar som kan få ut hjälp

I staden Ormoc har dödstalen hittills varit betydligt lägre än i den andra staden på ön Leyte, Tacloban. Men själva staden Ormoc är ändå i stort behov av hjälp.

– Det är enorm förödelse här och myndigheterna bedömer stadens verksamhet till 95 procent ödelagd, säger Lars Moberg.

Ytterligare en svårighet för hjälparbetarna är att få tag i bilar och bussar som kan transportera vidare hjälpen när den lastas av flygplanen.

– Hela fordonsparken är förstörd och helt sönderslagen. Det är ett jätteproblem att få tag i fordon som kan köra ut hjälpen till de nödställda.

Många räddningsarbetare har dött

Även om Filippinerna var förberedda på att en katastrof skulle komma, var det många människor som förlorade livet och många av dem var de som skulle sköta räddningsaktionen.

– En naturkatastrof av den här digniteten kan inget samhälle lösa effektivt på kort tid. Den är för gigantisk. Hjälpbehovet är mycket, mycket stort och det oroande är att man faktiskt, när en vecka nu gått, fortfarande har områden där man inte riktigt vet hur stort hjälpbehovet är, säger Lars Moberg och fortsätter:

– Det har talats om att myndighetspersoner har landat med helikopter och bedömt hjälpsituationen i utkanter av Leyte och grannön Samar, men dit har ännu ingen hjälp nått fram såvitt jag vet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.