SVT:s team, reporter Claes JB Löfgren och Fotograf Marco Nilson, i eboladrabbade Monrovia. Foto: SVT/TT

Skräcken för ebola förlamar samhället

Uppdaterad
Publicerad

Ebolaepidemin i Västafrika är fortfarande utom kontroll. Världshälsoorganisationen, WHO, varnar nu för att så många som 20.000 kan bli smittade.

– Folk vågar inte hälsa på varandra längre, rapporterar SVT:s utsände Claes JB Löfgren från Monrovia i Liberia.

– Stämningen är väldigt dämpad här i West Point, säger SVT:s utsände Claes JB Löfgren som befinner sig i det område i Monrovia som har satts i karantän på grund av smittan. I West Point bor omkring 80.000 människor som nu inte får lämna området. För några dagar sedan skakades området av kravaller.

Många som bor i det avspärrade området är kritiska till karantänen. I området finns bara ett sjukhus och många vill till Läkare utan gränsers sjukhus på andra sidan staden för att få en korrekt diagnos och behandling, berättar Claes JB Löfgren.

Ebolautbrott

Stor ryktesspridning

Samtidigt är ryktesspridningen stor. Det går historier om att man stjäl organ på sjukhusen och många är därför ovilliga att ta sig dit. Liberia har en väldigt ung befolkning som sedan tidigare är märkt av krig, många har inte gått i skolan och rykten som dessa får lätt fäste.

Människorna i West Point överlever tack vare hjälp från FN:s World Food Program. Man får olja, bönor och ris, i övrigt står det sociala livet stilla, rapporterar, Claes JB Löfgren.

Rädsla förlamar

– Något som märks är att folk inte hälsar på varandra längre. I Afrika generellt är man väldigt fysisk när man hälsar, men det gör man inte längre här, säger Claes JB Löfgren. Framför allt har skräcken och rädslan förlamat samhället. Det är ebolans främsta offer, säger han på en skakig telefon från Monrovia.

Världshälsoorganisationen, WHO, har varnat för att så många som 20.000 kan smittas och att smittan är långt från att vara under kontroll.

WHO uppskattar att det kan ta upp till ett halvår innan man har kontroll över läget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet