Claes JB Löfgren på plats i Donetsk, Ukraina.

SVT:s utsände: Separatisterna förbereder sig på attack

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett dygn sedan gick  tidsfristen ut för separatisterna som ockuperat myndighetsbyggnader i östra Ukraina, men ännu har inget hänt. Läget är spänt i området, rapporterar SVT:s utsände Claes JB Löfgren.

– Natten har varit ganska lugn här i Donetsk. Men så sent som i går intogs en polisstation i en stad som ligger bara fem mil härifrån och stämningen är väldigt nervös under ytan här i Donetsk, säger Claes JB Löfgren.

Den ukrainska regeringens ultimatum – lämna de ockuperade byggnaderna eller så stormar vi – hade ingen effekt på separatisterna. Och sedan tidsfristen gick ut i går morse har en reaktion från Kiev uteblivit, utöver att presidenten sagt att aktionen nu ska inledas och att trupper nu är på väg mot östra delarna av Ukraina.

Att få trupperna till området är inte en lätt sak – Ukrainas armé saknar förband i den delen av landet så de har behövt förflytta pansarfordon och militär den långa vägen över landet. Väl på plats uppstår ett logistiskt problem då militären inte heller har förband att ha som bas för aktionen.

Hysteriska separatister

De pro-ryska aktivisterna beskriver Claes JB Löfgren som väldigt stridslystna och redo för Kievs aktion.

– De har agerat på motsatt sätt av ultimatumet – i stället för att lämna byggnaderna har de förstärkt barrikaderna, svetsat metalldörrar mellan våningsplan och utrustat lokaler med vatten, mat och sjukvårdspersonal. Man förbereder sig på belägring eller attack.

Oron är väldigt stor i området nu, och medan de pro-ryska aktivisterna är upprörda, nästan hysteriska, rapporterar Claes JB Löfgren att de som stödjer regeringen i Kiev är oroliga och rädda för att uttrycka sina åsikter.

– En pro-ukrainsk man blev ihjälslagen av en mobb och många som stödjer Kiev har valt att lämna området.

Varför har regeringen ännu inte stormat myndighetsbyggnaderna?

– Det är ingen lätt operation. Många civila människor befinner sig där, och att gå in med soldater är väldigt riskabelt. Om civila skadas och dör kommer det att spela Ryssland i händerna och de kan komma att gå in med trupp i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.