Eugene de Kock framträdde inför Sannings- och Försoningskommissionen 1999. Foto: TT

Chef för dödspatrull friges

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanska regeringen har beslutat att villkorligt frige den tidigare polischefen Eugene de Kock, som avtjänat ett 20 år långt fängelsestraff för hundratals mord på anti-apartheidaktivister.

Under fredagen meddelade Sydafrikas justitieminister Michael Masutha att Eugene de Kock ska släppas från fängelset. Den före detta ledaren för en dödspatrull under apartheid dömdes 1995 till 212 års fängelse för brott mot mänskligheten under aparthedtiden. 

Eugene de Kock dömdes för att ha torterat och mördat svarta ANC-aktivister under åttiotalet och han har blivit ett ansikte för grymheterna som aparheidregimen utsatte svarta frihetskämpar för.

Har bett om ursäkt

Under senare år har de Kock flera gånger framträtt publikt och bett om ursäkt för sina dåd. Beslutet att villkorligt frige de Kock kommer sannolikt att uppröra många sydafrikaner.

Många av anhöriga till offren lever än i dag med minnen av vad apartheidregimen utsatte dem för. Andra tycker att det är dags att gå vidare och förlåta.

– Han är en fruktansvärd man. Men apartheid tillhör historien och vi måste kunna förlåta. Även de värsta, säger Thandeka Magagula som är 25 år och bor i Johannesburg.

Eugene de Kock framträdde inför Sannings- och Försoningskommissionens som leddes av ärkebiskop Desmond Tutu och erkände där många av sina brott. Han anklagade även höga politiker, däribland fredspristagaren de Klerk för att ha känt till morden som han och hans grupp utförde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.