Foto: TT

Sydkoreansk soldatmördare omringad

Uppdaterad
Publicerad

Soldaten sköt ihjäl fem och skadade sju av sina kollegor vid nordkoreanska gränsen. Han flydde sedan med vapen och ammunition från platsen, men nu har sydkoreansk militär hittat och omringat mannen.

Det var i går som den 23-årige sydkoreanske soldaten öppnade eld vid en postering i den bergiga Goseong-regionen, nära gränsen till Nordkorea. Han kastade först en granat och började sedan skjuta mot sina kollegor, rapporterar Reuters. Fem soldater dog och sju skadades i hans attack.

Soldaten flydde sedan från platsen med vapen och ammunition.

Vid gryningen startade sydkoreansk militär en massiv jakt efter soldaten. När sydkoreanska soldater lyckats lokalisera mannen nära en skola, knappt en mil från posteringen, utbröt skottlossning, skriver Reuters och hänvisar till TV-kanalen YTN.

Mamman vädjar till sonen

YTN rapporterar även att en soldat har skadats och att de sydkoreanska militärerna på plats nu har fått order om att ”skjuta för att döda” om inte den förrymde soldaten kapitulerar.

Soldatmördarens föräldrar har kallats till platsen och mamman har vädjat till sonen att ge upp, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

En invånare säger till Reuters att soldaterna har spridit ut sig över hela byn och att byborna har uppmanats att stanna inomhus.

Enligt militären skulle soldaten som jagas slutfört sin militärtjänst om några månader.

Något motiv för hans agerande är inte känt men han ska haft svårigheter att anpassa sig till soldatlivet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.