Foto: TT/montage

”Besättningens agerande att jämställa med mord”

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas presidents ord om agerandet på olycksfärjan är hårda. De ansvariga ombord agerade obegripligt, och oacceptabelt säger Park Geun-Hye.

Sydkoreas president riktar mycket hård kritik mot kaptenen och besättningen på färjan som kapsejsade i onsdags med 476 människor ombord.

”Kaptenens och en del besättningsmedlemmars agerande var ytterst obegripligt, oacceptabelt och att jämföra med mord”, sade Park Geun-Hye, enligt ett uttalande från hennes kansli.

Ytterligare fyra besättningsmedlemmar greps i dag, säger åklagarna som utreder olyckan, enligt Reuters. Sydkoreanska tidningar har publicerat utdrag ur kommunikationen mellan besättningen och sjöräddningen, där de diskuterar evakueringen av det sjunkande fartyget.

Inte bara kaptenen klandras

Medan en besättningsmedlem upprepade gånger frågar om det finns kustbevakningsbåtar till hands för att rädda dem som lämnar fartyget, så insisterar operatören på att besättningen kontrollerar att passagerarna har tagit på flytvästar och extrakläder. Vid ett tillfälle understryker operatören att det bara är kaptenen som kan fatta beslut om när det är dags att ge order om evakuering.

Medan de flesta medier klandrar kaptenen över utskriften, så drog landets största morgontidning Chosun Ilbo slutsatsen att skulden delas av sjöräddningen. ”Båda smet från ansvar” löd rubriken på förstasidan.

President Park Geun-Hye lovade att alla, även rederi och sjöfartsinspektörer, ska granskas i utredningen och de ansvariga ställas till svars.

”Inte bara mitt hjärta, utan alla sydkoreaners hjärtan har krossats och fyllts med chock och sorg”, fortsätter Park, som häcklades när hon häromdagen träffade anhöriga till hundratals saknade – de flesta av dem skolungdomar.

Kritik efter katastrofen

De anhöriga har kritiserat myndigheternas agerande i samband med katastrofen, och hävdar att den inledande räddningsaktionen var otillräcklig och misskött.

Presidenten sade i ett möte med sin stab att det allt tydligare står klart att kaptenen Lee Joon-Seok i onödan sinkade evakueringen av passagerare när färjan började sjunka, och att han sedan övergav dem genom att fly fartyget. Lee greps i lördags tillsammans med två andra besättningsmedlemmar.

Den bekräftade dödssiffran var på måndagsmorgonen 64, men 238 personer saknades fortfarande. Enligt kustbevakningen har 24 döda bärgats från fartyget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.