Sydsudan stoppar utländska arbetare

Uppdaterad
Publicerad

Det krigsdrabbade Sydsudan utfärdar ett förbud mot arbetskraft med utländsk bakgrund – inklusive hjälparbetare. Detta trots att landet befinner sig på randen till en svältkatastrof.

Anställda som tillhör icke-statliga organisationer, privata företag, banker, försäkringsbolag och hotell ska sluta arbeta från och med den 15 oktober, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Men det finns frågetecken kring de nya riktlinjerna. De ska bara gälla arbeten som sydsudaneser kan utföra och omfattar inte samtliga utlänningar anställda i Sydsudan, enligt informationsminister Michael Makuei.

Tjänsterna ska utlysas och tillsättas med ”kompetenta sydsudaneser”, något som lär bli svårt i ett land med stor brist på välutbildad arbetskraft och där bara en fjärdedel av befolkningen är skriv- och läskunnig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.