Några av de tiotusentals som är på flykt undan maktkampen i Sydsudan Foto: Scanpix

Sydsudans president utlyser vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Sydsudans president har utlyst omedelbar vapenvila och förhoppningar väcks om att våldsspiralen nu ska brytas.

Regeringen i Sydsudan har gått med på en vapenvila med omedelbar verkan. Men än så länge har utmanaren om makten, den sparkade vicepresidenten Riek Machar, inte gjort samma utfästelse.

Det framgår av ett meddelande från statschefer i Sydsudans grannländer, som träffades i Kenyas huvudstad Nairobi på fredagen.

Strider i Sydsudan

Ledarna i den regionala organisationen Igad (Inter Governmental Authority on Development) uppmanade Riek Machar och ”andra parter” att också gå med på en vapenvila.

Statscheferna vill att alla stridande parter ska träffas för samtal senast den 31 december.

Tiotusentals på flykt

På fredagen hävdade också regeringssidan att den återtagit kontrollen över den strategiskt viktiga staden Malakal i det oljerika norra Sydsudan från trupper lojala mot Machar.

På Twitter skrev FN:s humanitäre chef i landet, Toby Lanzer, att FN lyckats medla fram ”några timmars lugn” i staden Malakal för att kunna åka till sitt lager och hämta mediciner till sjukhuset som organisationen driver på sin bas där.

I snart två veckor har strider mellan grupper som är lojala mot presidenten respektive ex-vicepresidenten pågått på flera platser i landet. Tiotusentals människor har flytt sina hem och bara på FN:s baser har över 60 000 människor sökt skydd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strider i Sydsudan

Mer i ämnet