Foto: TT

”Syftet med att dricka är att bli full”

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholkulturen i Asien är under förändring på många håll. I Vietnam ökar alkoholkonsumtionen mest, men regeringen försöker dra i bromsen.

I Vietnam är det öl som fyller majoriteten av glasen på barer runt om i landet. Hela 97 procent av den alkohol som en genomsnittlig person dricker är just öl. Resten är en liten blandning av vin och sprit. 

Många barer, som tidigare brett ut sig längs gatorna i Ho Chi Minh, flyttar nu in under tak och tar form av nattklubbar. ”Hangover”,  är en av dem.

– Syftet med att dricka är att bli full. Det är onödigt om du inte blir det, säger Vo Van Bao, en av Hangovers besökare.

Männen dricker mest

Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen WHO, som presenterades förra året, dricks det allt mer i stora delar av Asien.

I Vietnam har det ökat mest, följt av Kina. Mellan 2003 och 2010 ökade den genomsnittliga personen i Vietnam sitt årliga alkoholintag med 2.8 liter ren alkohol. I Kina är motsvarande siffra 1,8 liter.

 I Sverige dricker vi fortfarande mer, men statistiken blir lite snedvriden eftersom det i Vietnam nästan bara är män som står för drickandet. 

– Männen i Vietnam dricker på en skadlig nivå, mer än sex standarddrinkar varje sittning, vilket är högt. Det får mycket skadliga konsekvenser för deras hälsa, säger Nguyen Phuong Nam, från WHO.

104 personer dog under årets nyårsfirande

Myndigheterna försöker ändra på situationen. De har bland annat föreslagit att alkohol inte får säljas mellan tio på kvällen och sex följande morgon.  Det förslaget möttes av mycket kritik bland annat för att det skulle vara väldigt svårt att kontrollera.

De har även förbjudit tjänstemän att dricka alkohol under arbetstid.

Inför årets nyårsfirande, som är Vietnams största högtid, ökade polisen insatserna mot rattfylla. Trots det dog 104 personer på bara 4 dagar, enligt myndigheterna.

Trots ansträngningarna kan den stora förändringen komma att ta tid. I år beräknar WHO att alkoholkonsumtionen i Vietnam kommer slå nya rekord och landa på 8.7 liter ren alkohol. I Vietnam finns ett uttryck som säger att: ”En man utan alkohol är som en flagga utan vind.”

Länder där konsumtionen har ökat i Asien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.