Foto: SVT

Svensk hjälparbetare i Syrien frigiven

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än fyra månader i fångenskap har fem kidnappade medarbetare från Läkare utan gränser, varav en svensk, frigivits i Syrien.

– Alla de som försvann i januari är tillbaka, säger organisationens pressinformatör Malin Lager till TT.

Samtliga fem som tillfångatogs den 2 januari är frigivna, meddelade Läkare utan gränser på torsdagskvällen. Tre släpptes den 4 april, bland dem svensken, och de sista två i onsdags.

Svensk hjälparbetare bortförd

Alla arbetade på ett sjukhus som organisationen driver i norra landsändan för att ge sjukvård till människor som drabbats av konflikten, när en beväpnad grupp tvingade dem med sig.

Få kommentarer

Organisationen har hela tiden varit mycket sparsam med uppgifter om de fem som fördes bort, med hänvisning till deras säkerhet. I samband med kidnappningen sades bara att de kom från Sverige, Danmark, Belgien, Peru och Schweiz.

Också efter frisläppandet var kommentarerna få, och Läkare utan gränser ville inte uppge vem den frigivna svensken är.

-Vi är så klart glada och lättade över att de är tillbaka, och det har varit en svår period för alla inblandade, säger pressinformatören Malin Lager till TT.

Pappan till den svenska hjälparbetaren säger till expressen.se:

– Vi är förstås väldigt glada. I övrigt hänvisar vi alla frågor till Läkare utan gränser.

150 000 utan sjukvård

Utrikesdepartementet hänvisade till Rikskriminalpolisen.

– Vi känner till fallet, men i övrigt har vi inga ytterligare kommentarer om omständigheterna, säger Dan Svanell, presschef på Rikspolisstyrelsen, till TT.

Organisationens medarbetare jobbade vid bortförandet på sex sjukhus och fyra vårdcentrum i norra Syrien, utan auktorisering av Assad-regeringen. Efter kidnappningen har Läkare utan gränser tvingats att permanent stänga ett sjukhus och två vårdcentraler i Jabal Akkrad-regionen i nordvästra Syrien, vilket uppges ha berövat 150 000 människor tillgången till sjukvård.

Fakta: Insatserna i Syrien

 * Hjälporganisationen Läkare utan gränser (eller Médecins sans frontières, MSF) har sedan juni 2012 drivit provisoriska sjukhus och vårdcentraler i norra Syrien och där genomfört över 7 000 operationer, 53 000 akutingrepp, 88 000 läkarbesök och 2 000 förlossningar.

 * MSF stödjer även medicinska nätverk i sju provinser bestående av 50 sjukhus och 80 vårdcentraler. I grannländerna Irak, Jordanien och Libanon arbetar MSF med att ge medicinsk hjälp till syriska flyktingar.

Källa: MSF (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk hjälparbetare bortförd

Mer i ämnet