Syrien – inte bara krig mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Medan världens uppmärksamhet riktas mot kampen mot terrororganisationen IS (Islamiska staten) och dess grymheter fortsätter de hårda striderna mellan den syriska oppositionen och president Bashar Al-Assads regim.

Särskilt hårda är striderna i och kring Aleppo, Syriens andra stad och en av världens äldsta bebodda städer.     

Brittiska tv-bolaget Channel 4 har gjort en svår och riskfylld resa mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo längs en väg som hålls av de syriska regeringsstyrkorna. Området öster om vägen hålls av IS. Väster om vägen är det oppositionen som har kontrollen.

Agenda

Vägen är enda möjligheten för Assads armé att få fram vapen och förnödenheter till den del av Aleppo som regeringen kontrollerar.

Hus utan väggar

När reportern Lindsey Hilsum kommer fram till Aleppo möts hon av en stad i ruiner. På ett ställe i staden har kriget tvingat tjugo familjer att leva i ett flerfamiljshus utan väggar.

I ”huset” lever två familjer på varje våning med full insyn utifrån. Skomakaren Mustafa Naisa är en av dem som bor där.

Före kriget hade han sparat pengar och lyckats köpa en egen lägenhet. På grund av striderna och bombanfallen tvingades han och hans familj att flytta runt till olika ställen. Nu lever de i misär.

– Jag lämnade området där jag bodde för jag var rädd. Husen bombades, därför flydde vi. Först hyrde vi en bostad. Men pengarna jag hade med mig tog slut, säger han.

Mustafa Naisas yngsta dotter skulle ha börjat i skolan i år men det är inte möjligt på grund av kriget. Hennes storsyster har inte gått i skolan på tre år.

Kristna stöder Assad

De armeniska kvarteren i Aleppo ligger i regeringskontrollerat område, alldeles innanför fronten mot det rebellkontrollerade området.

De flesta armenier är starka anhängare till Bashar Al-Assad. I området är männsikorna rädda för IS. Eftersom de är kristna vet de vad som kommer att hända med dem om området erövras av jihadisterna.

Under de tre år som inbördeskriget i Syrien pågått har fienden visat sig på olika sätt.

– Det är oppositionen. Ena dagen är det Fria syriska armén, nästa dag är det Nusrafronten. Nu är det IS. Hela tiden dödar de folk, säger en av invånarna i området.

Se hela reportaget genom att klicka på bilden längst upp i texten!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet