Syrien: Skadade journalister ännu ej evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

De syriska säkerhetstruppernas fortsatta attacker ökar oron för de tre journalister som skadades i onsdagens attack.

Journalisterna har ännu inte kunnat evakueras, uppger diplomater enligt Reuters.

Det handlar om två fotografer och en reporter från den franska tidningen Le Figaro.

Söker kontakt

Le Figaro försöker få tag på reportern Edith Bouvier som behöver opereras för benbrott och skador hon fått under onsdagens attack mot Homs.

Le Figaro talade med Bouvier på onsdagen sedan en video som laddats upp på internet visade reportern vid medvetande men med bandagerade ben.

Fortsatta bombningar på torsdagen försvårade dock kontakterna med Homs.

-Eftersom bombningarna är särskilt intensiva just nu har ingen kunnat klättra upp till taket för att använda en satellittelefon, sade en talesman för Reportrar utan gränser

Humanitär korridor

Le Figaro skriver bland annat att franska regeringen krävt att en humanitär korridor upprättas för att offren för striderna ska kunna evakueras. Detta motsätter sig Ryssland, som anser att det räcker med dagliga vapenvilor.

Enligt Ryssland, som dock kraftigt fördömt dödandet av journalisterna, skulle en humanitär korridor ”förrvärra konflikten och leda till allvarliga militära konfrontationer”.

Marie Colvins sista rapport

Kvarlevorna efter de dödade journalisterna Marie Colvin och Remi Ochlik har inte heller kunnat föras ut från området.

Den förste västerländske journalist som dödades under upproret i Syrien var också fransman, Gilles Jacquier, som arbetade för France Télévisions. Han dödades den 11 januari. Även det skedde i Homs där motståndet mot Bashar al-Assads regim är som starkast.

Se Marie Colvins sista rapport (Youtube). Varning för starka bilder!

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

SVT/TT/Le Figaro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.