En liten pojke är på väg in till sin familj. Familjen bor kvar i rasmassorna efter att deras hem förstördes i en flygattack. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Syrien – största humanitära katastrofen”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet syriska flyktingar överstiger nu tre miljoner. Enligt FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres är Syrienkrisen den största humanitära katastrofen i vår tid.

Sedan den blodiga revolutionen med start i mars 2011 har närmare hälften av alla syrier tvingats från sina hem. 6,5 miljoner människor är på flykt inom Syriens gränser och ytterligare tre miljoner har lämnat landet som flyktingar. Före kriget hade landet 23 miljoner invånare.

Överstiger nu tre miljoner

Siffran inkluderar inte de hundratusentals andra som har flytt landet utan att registrera sig som flyktingar. FN räknar med att 35.000 flyktingar väntar på att registreras.

Syrienkriget

– Syrienkrisen har blivit den största humanitära krisen i vår tid. Ändå misslyckas världen att hjälpa flyktingarna och de länder som har mottagit dem, säger FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres.

Förnödenheter saknas

I Libanon finns 1,14 miljoner syriska flyktingar, i Turkiet 815.000 och i Jordanien 608.000.

Resurserna i dessa länder håller på att begränsas, mat och mediciner saknas och många flyktingarna har inte ens tillgång till rent vatten.

Läget förvärras

Läget i Syrien förvärras av terrorgruppen IS frammarsch och Assad-regimens bombattacker mot civila. Samstämmiga vittnesuppgifter säger att IS avrättar och amputerar de som vägrar konvertera, ibland mitt framför ögonen på små barn. FN anklagar terrorgruppen för att begå krigsbrott.

Samtidigt bombar Assad-regimen civila områden i Damaskus och sägs ha använt klorgas mot sina fiender, skriver nyhetsbyrån Reuters. Den blodiga konflikten har krävt mer än 191.000 liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet