Foto: Scanpix.

Syrien: Vi har återtagit al-Qusayr

Uppdaterad
Publicerad

Den strategiskt viktiga staden al-Qusayr kontrolleras nu åter helt av styrkor lojala till Assad-regimen. Rebellerna bekräftar att de har dragit sig tillbaka, och hävdar att hundratals människor dödades när regeringsarmén och allierade Hizbollah-krigare angrep staden.

I den statliga syriska televisionen rapporteras att ett stort antal rebeller dödats, och att många kapitulerat. Den syriska armén säger att återtagandet av al-Qusayr är ett ”budskap till fiendesidan att armén kommer att besegra rebellerna i hela landet”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Strategiskt viktigt

De två senaste veckorna har intensiva strider stått kring staden al-Qusayr, och regeringsarméns återtagande av staden är en viktig framgång för den syriska regimen. Rebellerna hade länge ett övertag i det strategiskt viktiga området i och kring al-Qusayr, som för den alawitiska regimen fungerar som en slags förbindelselänk mellan Damaskus och de alawitiska områdena vid kusten. Staden ligger bara 10 km från gränsen till Libanon, och libanonbaserade Hizbollah har den senaste tiden anslutit sig till den syriska regeringssidan i inbördeskriget.

Syrienkriget

– Vem som än kontrollerar al-Qusayr kontrollerar mitten av landet, och den som kontrollerar mitten av landet, kontrollerar hela Syrien, säger brigadgeneral Yahya Suleiman till den Beirutbaserade tv-kanalen al-Mayadin.

”Situationen desperat”

Den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporterar att armén har ”återupprättat total säkerhet i staden al-Qusayr.” Syriska aktivistgrupper, å andra sidan, beskriver situationen i staden som mycket svår. Syriska människorättsobservatoriet uppmanar Röda korset att omedelbart ta sig till al-Qusayr, och varnar för att fler än 1 200 skadade i staden är i akut behov av vård, sjukvårdsutrustning och mediciner. Läkare har vittnat om hur skadade människor vårdas under ytterst primitiva förhållanden sedan sjukhuset i al-Qusayr förstörts under striderna. Röda korset har redan tidigare begärt tillträde till staden, men nekats det av regimen. Också FN-chefen Ban Ki-Moon sa häromdagen att ”situationen i al-Qusayr är desperat.”

Viktig symbolseger

Regimstyrkornas seger över rebellerna i al-Qusayr är av symbolisk stor vikt inför de föreslagna fredssamtalen mellan inbördeskrigets kontrahenter. Ingen sida vill inleda samtal med att framstå som svag. På onsdag möts USA och Ryssland i Genève i Schweiz för att försöka skapa förutsättningar för en fredskonferens om Syrien. Men det är fortfarande mycket osäkert om samtal kommer att hållas mellan de stridande parterna, eftersom rebellsidan ännu inte bekräftat att man kommer att delta.

Arabförbundet fördömer Hizbollahs militära inblandning i konflikten i Syrien. I ett gemensamt uttalande kritiseras alla typer av utländsk inblandning men särskilt Hizbollah, säger förbundets ordförande Nabil al-Arabi vid en presskonferens.

”Bevis för giftgas”

I en FN-rapport som presenterades igår sägs att inbördeskriget nu nått ”nya nivåer av brutalitet.” Offer, sjukvårdspersonal och andra vittnen ger bevis för nya massakrer och andra brott mot mänskliga rättigheter. Bland annat beskrivs hur barn tas som gisslan och tvingas att både åse och delta i tortyr och mord. Såväl regim-, som rebellsidan beskylls för övergrepp i rapporten. Samtidigt sa Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att Frankrike har ovedersägliga bevis för att regimstyrkor vid flera tillfällen använt giftgasen sarin i kriget. Det visar, enligt Fabius, franska analyser av prover tagna i Syrien. Även Storbritannien påstår sig ha bevis för detta.

Sedan inbördeskriget i Syrien startade 2011 har fler än 80 000 människor dödats. Drygt 1,5 miljoner syrier har flytt landet, och långt fler har blivit internflyktingar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet