Bilden på IS-anhängarna är tagna vid ett annat tillfälle. Foto: SVT & TT

Assyrier tagna som gisslan av IS

Uppdaterad
Publicerad

Klockan fem i morse, lokal tid, ska Islamiska Staten (IS) ha kidnappat ett tiotal assyriska kvinnor och barn i nordöstra Syrien, enligt uppgifter från anhöriga till de kidnappade, bland annat assyrier i Södertälje. Assyrierna ska hållas fångna i en skola i en by nära staden Tel Tamer.

– Vi är förkrossade, säger en anhörig från Södertälje.

Den anhörigas mammas kusin och hennes sex barn finns bland de kidnappade. Längs floden Khabour ligger ett pärlband av mindre kristna byar. I området pågår strider mellan IS och syriska regeringssoldater och IS rycker nu fram mot provinshuvudstaden Hasakah som fortfarande hålls av den syriska regimen.

Terroriströrelsen IS

”Kan ha legat i vägen”

– En orsak till att IS angrep de kristna byarna kan vara att de låg i vägen för IS offensiv. USA-alliansens flyg har i dag bombat IS-styrkor för att hejda offensiven, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska Riksförbundet, till SVT.

Fyra assyriska milismän ska ha dödats och sex saknas när de försökte försvara byarna. Under dagen ska en kyrka ha satts i brand och staden Tel Tamer utsatts för granatbeskjutning och enligt lokala assyrier på plats har fler byggnader träffats och satts i brand.

– Tar IS Tel Tamer är det en katastrof, säger Yakoub.

”Man vet aldrig med människorna i IS”

När IS intog den irakiska staden Mosul i somras bodde omkring 20,000 kristna där. De kristna tvingades antingen att konvertera till islam, betala skatt till IS eller lämna staden. I dag finns inga kristna kvar i Mosul.

– Vi hoppas att de åtminstone inte dödar gisslan, som de gjorde med de kristna kopterna i Libyen. Men man vet aldrig med människorna i Islamiska Staten, säger Afram Yakoub.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet