Foto: Tropical Islands

Ta tåget till tropikerna

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en hangar för luftskepp, men är i dag en tropisk semesterort under tak. Och kanske kommer våra semestrar att se ut så här i framtiden.

På senare år har kritiken mot onödiga semesterresor med flyg blivit allt skarpare. Flyget har svarat med nya miljövänligare flygplan, men effekten äts upp av att flygandet bara ökar globalt. Kanske har tyskarna kommit lösningen på spåret.

Tropisk värme under tak

När företaget Cargolifter gick i konkurs 2002, stod delstaten Brandeburg plötsligt med en jättelik hangar – världens största fristående byggnad, som var avsedd för luftskepp. Men vad göra med en kåk som är så stor – 210 meter bred och 107 meter hög -  att den faktiskt har sitt eget mikroklimat?

Svaret blev Tropical Islands Resort – ett semesterparadis inomhus. Här kan upp till 6.000 besökare per dag njuta av 26-gradig värme, promenader genom regnskogen där mer än 50.000 växter och 600 olika arter välkomnar besökaren.

Den som vill kan förstås också koppla av vid stranden eller simma i den gigantiska poolen, 4.400 kvadratmeter stor och i klass med en svensk skogstjärn.

Hela den invändiga ytan motsvarar åtta fotbollsplaner och ger plats för flera olika hotellkomplex och 154 hotellrum. Den som vill kan bo i ett hus på stranden eller i regnskogens lummiga grönska.  Arkitekturen är hämtad från olika delar av världen. Här finns hus i traditionell stil från Thailand, Borneo, Samoa och Bali.

Svårt få ekonomin gå runt

Tropical Islands måste årligen ta emot omkring 1,25 miljoner besökare per år för att gå runt – de flesta förväntas förstås bara stanna över dagen och parken har haft svårt att nå upp till de besökstalen.

En förklaring till det är hangarens relativt avlägsna placering, runt 60 km söder om Berlin. Man kommer dit med tåg eller bil, men det ligger långt ifrån centralt.

Ändå uppger ägarna att man faktiskt lyckades göra en liten vinst 2008. Frågan är hur ett liknande projekt skulle fungera med en mer central placering, varför inte längs tunnelbanelinjen. Kanske kommer Globen en dag att bli ett attraktivt och klimatsmart resmål för vintertrötta svenskar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.