Demonstranter för Malala samlades den 10 november, dagen utlystes även som officiell Malala dag i Pakistan. Foto: Scanpix

Talibanerna utlyser en fatwa över Malala

Uppdaterad
Publicerad

Pakistanska talibaner utlyser nu en fatwa, en dödsdom, över 15-åriga Malala. Hon rehabiliteras fortfarande på sjukhus efter att utsatts för ett mordförsök av talibanerna.

Malala Yousafzais, som hyllas av omvärlden för sin modiga kamp för flickors rätt att gå i skola, vårdas fortfarande på sjukhus i Storbritannien efter att talibaner i början av oktober attackerat och skjutit henne i huvudet på väg till skolan.

Extremister planerar nu att samlas vid Röda Moskén i Islamabad i slutet av november för att utfärda fatwan och kollektivt fördöma Malala för att hon vänt ryggen åt islam, rapporterar The Telegraph.

14-årig flicka attackerad av talibaner

– Det handlar om vad som pågår och hur hon används som ett propagandaverktyg av USA och Pakistan och för brotten de begår, säger Anjem Choudary, en av grundarna till den islamistiska organisationen al-Muhajiroun, till tidningen.

Förra helgen höll anhängare till Malala en ”Malala-dag” runt om i världen där de krävde att fler flickor ska få gå i skolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

14-årig flicka attackerad av talibaner

Mer i ämnet